Ziua Limbii Române, marcată în toată ţara! Programul activităţilor dedicate sărbătorii naţionale

În condițiile pandemiei de COVID-19, în acest an, de Ziua Limbii Române, nu va avea loc tradiţionalul concert din Piaţa Marii Adunări Naţionale. În schimb, la postul public național și pe rețele de socializare vor fi transmise mai multe programe artistice. Deocamdată, niciun oficial nu a confirmat prezența la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii naționale.

Potrivit programului, anunțat de Primăria Capitalei pentru 31 august, astăzi, vor avea loc depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. La ora 12.00 se va desfășura decernarea premiilor în cadrul expoziției-concurs „Saloanele Moldovei”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova. Pe parcursul zilei, în Scuarul Centrului Academic „Mihai Eminescu” va avea loc programul muzical-literar „Odă Limbii Române”. Totodată, un program cultural este pregătit și de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Seara, pe postul public național și pe rețele de socializare va fi transmis un program artistic al ansamblului etnofolcloric „Plăieșii”, iar ulterior și cel al orchestrei municipale de muzică populară condusă de Vasile și Vitalie Advahov.

În data de 27 august 1989, peste 700 de mii de participanţi la Marea Adunare Naţională s-au pronunţat pentru decretarea limbii române ca limbă de stat. În 31 august, Sovietul Suprem al RSSM a adoptat legislaţia lingvistică. Limba „moldovenească”, scrisă cu grafie latină, a fost declarată limbă oficială a Moldovei.

În 1994, Parlamentul a adoptat Constituţia Republicii Moldova, iar în articolul 13 s-a scris că „limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionând pe baza grafiei latine”.

În 2013, Curtea Constituţională a luat o decizie fără precedent şi a stabilit că Declaraţia de Independenţă este mai puternică decât Constituţia în chestiunea limbii de stat. Astfel, sintagma “limba română” a devenit constituţională şi poate fi utilizată în actele oficiale. Modificarea respectivă nu a fost făcută însă și în Constituția nici până la ziua de astăzi.


Preluat de la: Publika.md