Zelenski a avut o primă şedinţă cu noua conducere a armatei: Președintele ucrainean anunță schimbări pe front

„Astăzi, am organizat prima şedinţă a Statului Major, cu participarea noilor comandanţi militari: comandantul-şef Oleksandr Sîrski, şeful Statului Major General, Anatolii Barghilevîci, împreună cu comandanţii de sector. Aceştia au raportat situaţia de pe front: direcţia Kupiansk, Lîman, Bahmut, bineînţeles, Avdiivka, direcţia Mariinka, direcţia Zaporojie. A existat un raport separat privind acţiunile noastre în sud, în special în regiunea Herson”, a declarat Zelenski în mesajul video pe care îl transmite în fiecare seară ucraienilor, scrie News.ro. 

El a spus că a fost analizată cu precădere problema protecţiei infrastructurii critice – instalaţii de energie, de încălzire şi de alimentare cu apă, adică „tot ceea ce este o ţintă constantă pentru rachetele şi dronele ruseşti”. 

„Pentru a adăuga mai multă protecţie, adăugăm mai multă forţă, mai multe capacităţi grupurilor noastre mobile de foc. Vom creşte numărul acestor grupuri. Ele reprezintă una dintre bazele apărării noastre împotriva terorii ruseşti şi le sunt recunoscător tuturor celor care servesc în grupurile mobile de tragere, îi antrenează şi îi ajută”, a spus Zelenski. 

Preşedintele a precizat că a fost analizat şi stadiul aprovizionării unităţilor cu obuze, drone, echipament pentru războiul electronic şi a pledat pentru creşterea producţiei în acest sens, făcând apel inclusiv la companiile private şi promiţând ajutor de stat pentru astfel de afaceri. „Toţi cei din Ucraina care pot produce sisteme eficiente de război electronic merită sprijinul deplin al statului la toate nivelurile: la nivel central – din partea guvernului – şi în fiecare regiune în care există un astfel de potenţial. Sunt recunoscător tuturor reprezentanţilor, inclusiv autorităţilor locale şi fiecărui antreprenor ucrainean, tuturor dezvoltatorilor ucraineni care dezvoltă această producţie – sisteme de război electronic”, a subliniat preşedintele Zelenski. 

În plan internaţional, liderul de la Kremlin a declarat că a vorbit despre formula ucraineană de pace cu Cyril Ramaphosa, preşedintele Africii de Sud, în perspectiva organizării unui summit global pentru pace. 

De asemenea, Kievul se pregăteşte pentru Conferinţa de securitate de la München. Zelenski a precizat că Ucraina îşi va prezenta acolo viziunea din acest an asupra războiului. „Şi, în multe privinţe, este un an decisiv”, a punctat Zelenski, subliniind perspectivele pe care le au naţiunile libere şi care „nu ar trebui să fie pierdute”. 

„Cooperarea contează. Şi sunt recunoscător tuturor celor din lume care înţeleg acest lucru, tuturor celor care ajută, fiecărui lider, fiecărui stat care îşi doreşte o pace onestă la fel de mult ca şi ucrainenii”, a încheiat Zelenski.  


Preluat de la: Unimedia.info