Xi Jinping l-a primit pe Viktor Orban

Xi Jinping a subliniat că cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) va avea loc săptămîna viitoare la Beijing. China va aprofunda cuprinzător reforma, va promova dezvoltarea de înaltă calitate și deschiderea spre exterior la nivel înalt, oferind noile oportunități de cooperare celor două părți. China și Ungaria trebuie să intensifice comunicări la nivel înalt, să aprofundeze încrederea politică și să întărească susținerea reciprocă, pentru a promova construcția de înaltă calitate a inițiativei „O centură, un drum”. De asemenea, președintele Xi a felicitat Ungaria pentru preluarea președinției rotative a Uniunii Europene (UE).

Nu există controverse geopolitice și conflicte de interese între China și UE. Relațiile dintre China și UE au o semnificație strategică și influență mondială, care trebuie dezvoltate în mod stabil și sănătos. În 2025 vor fi 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și UE. Cele două părți trebuie să susțină poziția corectă a partenerului și direcția principală a cooperării, să promoveze continuu deschiderea reciprocă și colaborarea internațională, contribuind la pacea și stabilitatea, dezvoltarea și prosperitatea întregii lumi. China speră că Ungaria poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea stabilă și sănătoasă a relațiilor între China și UE, a arătat Xi.

La rîndul său, Viktor Orban a subliniat că în ultimele două luni, Ungaria și China au materializat rezultatele în urma vizitei președintelui Xi. Consolidarea prieteniei și încrederii a pus temelie dezvoltării relațiilor bilaterale. Ungaria apreciază mult rolul și influența Chinei în susținerea păcii și stabilității globale. Guvernul Ungariei se opune ferm confruntărilor dintre tabere și este dispus să coopereze cu China pentru promovarea dezvoltării sănătoase ale relațiilor China-UE, a mai spus Orban.

Mai mult, cei doi lideri au făcut un schimb de opinii privind criza din Ucraina. Xi Jinping a subliniat că încetarea focului și soluționarea politică corespund intereselor tuturor părților implicate. Comunitatea internațională trebuie să depună eforturi, creînd condițiile pentru reînceperea dialogului direct dintre Rusia și Ucraina. Pozițiile și direcțiile de bază dintre China și Ungaria sînt la fel. China va păstra comunicarea cu Ungaria și alte țări, pentru promovarea soluționării politice a crizei ucrainene, a mai declarat Xi Jinping.


Preluat de la: Noi.md