(video) Sergiu Stefanco, indignat că la protest au ieșit puțini fermieri: Așteptați vremuri bune? De ce mama naibii ați depus cereri pentru ajutor?

„Întrebarea mea către toți este: Unde sunteți la protest? Nu aveți nevoie, la voi totul e bine, totul e ok. De ce mama dracului ați depus acte la AIPA? Dacă nu le depuneați, cei care într-adevăr au nevoie, primeau un ajutor mai mare. Când vă ziceam să mergem să protestăm pașnic, să ne arătăm indignarea, să obținem beneficii, exact așa cum fac românii, francezii, polonezii, germanii, vouă nu v-a trebuit. Când este vorba să ne ajutăm noi pe noi, ca să putem concura cu vecinii noștri, la orice capitol, nu iese nimeni. 

Stau deja a doua zi aici, nu invit pe nimeni special, nu vreau să organizez pe nimeni. Vreau ca atunci când voi ajunge la bătrânețe, să nu-mi fie rușine în fața copiilor mei, o să am ce le povesti, că am luptat pentru viitorul lor. Dar voi ce faceți, stimați fermieri? Stați acasă? E bine? Așteptați vremuri bune? Așteptați! Mulți dintre voi, cei care stați acasă, va veni timpul când vă veți căi”, a menționat Sergiu Stefanco.

„Acum în prag de primăvară stăm cu mâna întinsă la prieteni, vecini, să găsim bani ca să putem lucra mai departe. Întrebarea mea pentru cei care stați acasă: Oare la asta ați visat? Acesta e viitorul agriculturii?”, a mai adăugat Stefanco.

De dimineață, Asociația Forța Fermierilor anunța că astăzi mai mulți agricultori din alte raioane intenționează să se alăture protestelor din Cahul și Cantemir. Aceștia vor manifesta la vama Leușeni și pe mai multe trasee naționale.

Mai mulți fermieri cu tractoarele au pornit, astăzi, într-un marș spre Punctul Vamal Leușeni. Tehnica agricolă a fost însoțită de mașini ale Poliției.

Agricultorii din raionul Cahul au ieșit, pe 7 februarie, la protest. „Sunt disperați, decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară”, au menționat responsabilii.

Pe 29 ianuarie, fermierii din sudul țării au venit cu noi revendicări către autorități și au anunțat că, în cazul nesoluționării acestora în termen de 5 zile, vor ieși la proteste cu tehnică agricolă. „Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială. Vom fi falimentați, vor dispărea mii locuri de muncă, iar în locul nostru vor veni companiile transnaționale”, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.

Anterior, fermierii au cerut guvernării achitarea datoriilor la subvențiile, care compensează dobânzile la credite, până în martie. Potrivit Asociații Forța Fermierilor, „mii de agricultori micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară”.

Pe 5 decembrie 2023, fermierii au ieșit la un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au organizat un marș cu tractoarelor, în centrul capitalei și au adus în fața Guvernului saci cu bălegar, paie, cereale și struguri.

Protestul s-a lăsat cu scandal în fața Președinției. Fermierii au venit cu tractoarele, ca să aducă sacii cu paie și bălegar, pregătiți pentru autorități. Aceștia au fost împiedicați de polițiști să lase „surprizele” destinate Maiei Sandu.

Fermierii au mărșăluit cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare, claxonând continuu. Traficul din centrul capitalei a fost aproape paralizat, însă nu blocat complet.

Tractoarele au staționat și în fața Parlamentului, unde fermierii l-au așteptat pe Igor Grosu să iasă la discuții. În acest timp, troleibuzele au fost nevoite să staționeze, pentru că mașinile poliției au blocat banda transportului public, iar pasagerii au mers pe jos. „Au blocat traficul, apoi vor spune că noi am făcut-o”, au menționat fermierii.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, reprezentanții căreia au protestat în centrul capitalei, cu tractoarele, a declarat că solicitarea agricultorilor de a discuta cu premierul Dorin Recean nu a fost auzită. „Noi nu plecăm din piață, avem nevoie de soluții, cel puțin săptămâna aceasta sigur vom fi în PMAN, dacă nu iese cumva domnul Recean cu o soluție”, a menționat Slusari, pentru UNIMEDIA.


Preluat de la: Unimedia.info