(VIDEO) Să trăiți, să înfloriți! De Sfântul Vasile, ansamblul folcloric din Hogineşti a mers cu semănatul prin sat

De Sfântul Vasile, gospodarii din mai multe localităţi îşi deschid larg porţile pentru a primi cete de semănători. Tradiţia se respectă şi la Hogineşti, raionul Călăraşi.

Pentru că e zi de sărbătoare, ansamblul folcloric de la casa de cultură din Hogineşti a mers pe la casele oamenilor pentru a le ura de bine, dar şi la Muzeul de Istorie și Etnografie din sat.

Moldovenii sărbătoresc Anul Nou atât pe stil nou, în data de 31 decembrie, cât şi pe stil vechi, în noaptea de 13 ianuarie, când este şi noaptea Sfântului Vasile.

De această zi sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri populare. Semănătorii umblă din casă în casă cu „Sorcova” – o crenguță de pom fructifer împodobită cu flori din hârtie colorată.   

Gazdele sunt atinse cu acest ram şi li se urează sănătate şi belşug. Gospodarii mai sunt semănaţi cu boabe de grâu sau porumb, pentru ca noul an să fie mai prosper.

Conform tradiţiei populare, dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului.


Preluat de la: Publika.md