Viaţa scumpă a înrăit francezii. Zeci de mii au manifestat la Paris

Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă la Paris în semn de protest faţă de creşterea costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice. Potrivit organizatorilor, manifestaţia a reunit în capitala franceză 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni.

Activiștii și susținătorii partidelor politice de stânga, reprezentanții sindicatelor și organizațiilor de tineret au cerut înghețarea prețurilor la energie electrică și gaze, creșterea indemnizaţiei şi pensiei minime, dar şi încetarea creșterii vârstei de pensionare. La protest a fost prezentă şi laureata Premiului Nobel pentru literatură din acest an, Annie Ernaux.

Manifestarea a fost pașnică, dar spre seară un grup de protestatari s-a abătut de la traseu, s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, au spart vitrinele mai multor bănci şi magazine. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene.

Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor vestelor galbene din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil. Marți, la apelul sindicatelor din Franța, va avea loc o grevă generală la care lucrătorii din mai multe sectoare de servicii și producție, inclusiv feroviari și lucrători medicali, au promis să se alăture.

 


Preluat de la: Publika.md