Venituri modeste în 2020. Salariul mediu pe economie s-a micșorat comparativ cu cel înregistrat la sfârşitul lui 2019

La începutul anului, veniturile populaţiei au început să scadă. Salariul mediu brut pe economie a crescut în primul trimestru din acest an față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a micșorat comparativ cu cel înregistrat la sfârşitul lui 2019.

Potrivit Biroul Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului, câştigul mediu lunar brut a fost de peste 7 mii 600 de lei, cu 10,3 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în scădere cu 2,3 procente faţă de sfârşitul anului 2019.

Datele mai arată că bugetarii câştigă mai puţin decât cei din sectorul privat. Astfel, în primele patru luni ale anului, angajații la stat au primit în medie aproape 7 mii de lei. În sectorul privat, salariul mediu brut a fost de peste 7 mii 800 de lei.

Potrivit statisticilor, cele mai bine plătit domeniu rămâne IT-ul, unde salariul mediu depăşeşte 17 mii 700 de lei, urmat de finanțe şi asigurări, unde leafa medie este mai mare de 13 mii 700 de lei. În top trei se află sectorul energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat, unde salariul mediu ajunge la aproape 12 mii de lei.

Cele mai mici lefuri sunt în continuare în agricultură, silvicultură şi piscicultură, de nici cinci mii de lei. Datele mai arată că în activităţile de cazare și alimentație publică se câştigă aproape 5 mii 200 de lei în lună. În activităţi de recreere şi agrement salariul mediu lunar brut a fost de aproape 5 mii 600 de lei.

Salariul mediu brut a scăzut în primul trimestru al anului comparativ cu sfârşitul lui 2019 şi din cauza acordării premiilor anuale.


Preluat de la: Publika.md