Vară grea pentru sectorul turistic din Bulgaria. Hotelier: "Dacă vom fi pe zero în acest an va fi bine"

Sectorul turistic din Bulgaria (cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană) asigură în jur de 12% din Produsul Intern Brut al țării și mii de locuri de muncă. Din cauza pandemiei de coronavirus, acesta a avut mult de suferit, afectând întreaga economie, scrie b1.ro.

Acum, deși se fac eforturi pentru reluarea activității turistice pe litoralul bulgăresc, situația nu pare a fi încurajatoare.

Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei, renumită pentru atracțiile sale turistice, pare acum o zonă pustie, notează Reuters. Din mile de turiști ce soseau la începutul verii în stațiune, doar câțiva mai fac acum plajă.

„Nu îmi amintesc de o situaţie similară. Dacă vom fi pe zero în acest an va fi super bine”, a declarat proprietarul unui hotel din stațiune, cu toate că a redus preţurile și a investit în măsuri de protecție.

Deși guvernul de la Sofia a oferit subvenţii pentru zborurile charter şi a redus tarifele de concesionare, în încercarea de a salva turismul, astfel încât operatorii plajelor să poată oferi şezlonguri mai ieftine şi să ţină litoralul sigur şi dezinfectat, primele zboruri charter cu destinația Bulgaria au fost anulate din cauza creșterii accentuate a cazurilor de coronavirus.

Bulgaria şi-a deschis graniţele pentru turiştii din majoritatea statelor europene încă de la începutul lunii iunie, ministrul Turismului, Nikolina Angelkova, se așteaptă la o scădere a zborurilor regulate.

„Ne aşteptam la cea mai bună vară înregistrată vreodată. Din păcate, acest lucru nu mai este valabil. Să sperăm că putem relansa sezonul din iulie şi să începem să construim de acolo”, a declarat Nikolina Angelkova.

Primul zborul a fost programat să aducă 145 de turiști pe coasta Mării Negre bulgare din capitala Letoniei, Riga. Planurile prevedeau ca turiștii să fie duși la hoteluri din Burgas și Nisipurile de Aur, scrie sofiaglobe.com.

Acesta a fost al doilea început fals pentru sezonul estival al Bulgariei 2020, după ce primarul din Burgas, Dimitar Nikolov, a spus că 150 de zboruri către aeroportul din sudul orașului Mării Negre, programate pentru iulie, au fost anulate.

Cu toate acestea, aproximativ 70% din hotelurile de la Sunny Beach şi Nisipurile de Aur intenţionează să deschidă în zilele următoare, mizând pe reluarea zborurilor charter din Olanda şi Germania (la finalul săptămânii), cât și din pieţele cheie, Marea Britanie, Rusia şi Ucraina, sperând la un boom în luna august.

CITEŞTE ŞI: Coronavirus în Bulgaria. Guvernul de la Sofia a prelungit starea de urgenţă până la jumătatea lunii iulie


Preluat de la: Publika.md