Valoare maximă în istoria țării. În perioada de pandemie, piața valutară din Moldova s-a redus cu peste 42 la sută

În lunile aprilie și mai, perioadă de pandemie, piața valutară din Republica Moldova s-a contractat cu peste 42%. Valoare maximă în istoria țării. Mult mai mult decât a fost în criza din anul 2015, când într-o astfel de perioadă, piața valutară s-a redus cu 31%. Este concluzia expertului în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Expertul menționează că „rulajul total al pieței valutare a scăzut cu 543 de milioane de dolari, de la 1,277 de milioane de dolari în 2019 până la 734 de milioane de dolari în 2020”. Totodată, Ioniţă susține că „rulajul pieței din lunile aprilie și mai 2020 a fost cel mai mic din ultimii opt ani, de când Banca Națională a Moldovei publică datele lunare”.

„Estimăm că ultima dată așa rulaje mici au fost cel mai probabil tocmai în anul 2010”, spune expertul.

Veaceslav Ioniță afirmă că scăderea pieței valutare a avut loc pe toate componentele. Cumpărările de valută de la persoanele fizice s-au redus cu 290 de milioane de lei sau cu 45%. Potrivit expertului, această scădere a fost influențată de faptul că persoanele fizice nu au putut introduce în țară valută din cauza carantinei și a hotarelor închise. De asemenea, persoanele fizice nu au schimbat valută, deoarece majoritatea unităților de comerț nu au funcționat, iar ei nu au avut unde și pentru ce cheltui banii.

La fel, susține expertul, cel mai probabil persoanele fizice sunt mai prudente la efectuarea cheltuielilor şi fac economii. Această reducere de consum s-a făcut vizibilă prin scăderea încasărilor bugetare la impozitele pe consum.

„Conform estimărilor noastre, bugetul de stat în lunile aprilie-mai a ratat cel puțin 1,2 miliarde de lei din TVA și accize”, spune Veaceslav Ioniță.

Economistul a mai constatat că vânzările de valută către persoanele fizice a scăzut cu 93 de milioane de dolari sau cu 42%, de la 219 milioane de dolari în 2019 până la 126 de milioane de dolari în 2020. Această reducere se explică prin micșorarea procurărilor realizate în valută de către persoanele fizice și prin reducerea înclinației spre economii în valută a populației.

 

 

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, vânzările de valută către persoanele juridice s-au redus cu 159 de milioane de dolari sau cu 38%, de la 418 milioane de dolari în 2019 la 259 de milioane de dolari în 2020. Această scădere a cererii de valută din partea persoanelor juridice, a fost determinată, în special, de scăderea puternică a importurilor în ţara noastră, explică expertul. Doar în luna aprilie exporturile au scăzut cu 230 de milioane de dolari, față de perioada similară a anului trecut.

Economistul afirmă că scăderea fără precedent a ofertei de valută din partea persoanelor fizice nu a afectat piața valutară, deoarece concomitent a scăzut și cererea de valută. Astfel, piața valutară a scăzut cu peste 40%, dar a rămas în echilibru. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, asistăm la un proces de contractare a pieței valutare, determinată de încetinirea vieții economice, provocate de criza de COVID-19.

 


Preluat de la: Publika.md