Valentina Rusu-Ciobanu, pictoriţă din Moldova, decorată cu Ordinul "Meritul Cultural" de preşedintele României

Valentina Rusu-Ciobanu, artist plastic moldovean, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer de către preşedintele României Klaus Iohannis.

Acrtriţa a fost decorată în semn de apreciere pentru măiestria artistică, talentul, dăruirea și profesionalismul prin care a contribuit la îmbogățirea culturii și a spiritualității universale.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, iar printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinereţe”. Succesul mare i-a fost adus de compoziţia „La joc”, realizată în 1957.

Artista a pictat şi portretele mai multor personalităţi din spaţiul basarabean cum ar fi Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, Ion Druţă şi alţii. Pictoriţa a participat la numeroase expoziţii naţionale, dar şi de peste hotare.

Printre ţările unde au fost admirate creaţiile artistei se numără România, Bulgaria, Polonia, Canada şi Franţa. Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut în data de 28 octombrie 1920, în oraşul Chişinău.

Pentru aportul adus culturii naţionale, Valentina Rusu-Ciobanu s-a învrednicit cu mai multe premii: Maestru Emerit în Artă din RSSM, Artistă a Poporului, „Ordinul Republicii”, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici, Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău şi altele.

Cunoscuta pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu are 99 de ani, a fost căsătorită cu regretatul artist plastic Glebus Sainciuc şi este mama pictorului Lică Sainciuc.


Preluat de la: Publika.md