Uzina clandestină de ELICOPTERE, descoperită în satul Răculeşti din Criuleni. REPORTAJ DE LA FAŢA LOCULUI

Moldova intră în clubul select al ţărilor producătoare de… elicoptere. Este drept, nu e vorba de o aparate de zbor certificate, ci de o descoperire făcută într-un depozit din raionul Criuleni. Mai exact, au fost găsite cel puţin zece elicoptere, în diferite stadii de producere. La faţa locului au descins procurorii împreună cu ofiţerii INI. Depozitul unde se fabricau ilegal elicopterele se află în satul Răculeşti, în apropierea şcolii din localitate. La faţa locului l-am găsit doar pe paznic, care nu a vrut să ne zică mai multe detalii. Acesta a spus că nu cunoaşte pe nimeni dintre cei care lucrau în depozit.

„Nu ştiu nimic, că nu-s de mult timp paznic aici. Nu ştiu câte elicoptere, am văzut că le-a luat maşina, dar câte nu ştiu”.

Ulterior, în zonă a venit şi o maşină de mare tonaj în care erau încărcate două elicoptere. Nici de la şofer nu am reuşit să aflăm prea multe informaţii.

Acum, procurorii fac percheziţii la domiciliile persoanelor implicate în afacerea ilegală. Potrivit poliţiştilor, membrii grupării sunt în mare parte locuitori din regiunea transnistreană. Într-un comunicat emis de Procuratura Generală scrie că aparatele de zbor erau identice modelului „Ka 26”.

Am vorbit cu mai mulţi specialişti pentru a vedea dacă e real ca astfel de elicoptere să se producă în ţară, în asemenea condiţii. Fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, susţine că acest lucru este practic imposibil.

„Ca să produci elicoptere de luptă sau performante, trebuie să fie o uzină, nu e aşa simplu. În aşa condiţii, poţi să faci doar ceva pentru utilizare personală şi tot, e foarte complicat, dar şi periculos. E imposibil la noi, în condiţiile noastre, să asamblezi elicoptere care să zboare”, a spus fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

De cealaltă parte, un alt fost ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, spune că nu-l miră acest fapt. El susţine că, cel mai probabil, utilajele pentru producerea acestora ar fi fost importate ilegal.

„Acum aflăm că se produc elicoptere, degrabă vom afla că se produc gloanţe. Cred că este real, în condiţiile în care la noi hotarele nu sunt controlate, poţi să imporţi orice piesă, orice utilaj”, a spus fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa. 

Potrivit specialiştilor în domeniu, elicopterele „Ka 26” au început să fie scoase din registrul aeronautic încă din 2000. Ultimul a dispărut în urmă cu cinci ani. Tot experţii în aeronautică spun că aceste elicoptere au rămas, cel mai probabil, încă de atunci şi erau utilizate pentru lucrări în agricultură.

Reprezentanţii de la Autoritatea Aeronautică Civilă susţin că până acum nu au înregistrat niciun aparat de zbor ilegal în spaţiul aerian de la noi.

„Chiar şi dacă cineva a decis să refacă acest gen de aparat de zbor, el nu poate fi utilizat, fără un şir de acte, certificate, noi nu avem acolo în regiune vreo întreprindere care să fie certificată să facă asemenea lucrări, cred că sunt nişte amatori”, a spus specialistul în aeronautică Autoritatea Aeronautică Civilă, Vasile Croitoru. 

PCCOCS şi INI au iniţiat o anchetă penală, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă până la zece ani de închisoare.

CITEŞTE ŞI: Moldova produce şi elicoptere! Procurorii au descoperit la Criuleni un hangar plin cu elicoptere. Erau fabricate cladestin pentru ţările CSI (FOTO/VIDEO)

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV! Imagini de la hangarul de la Criuleni unde erau produse ilegal elicoptere (FOTO/VIDEO)


Preluat de la: Publika.md