Uniunea Europeană își doreăte „relații strînse” cu Turcia

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell și ministrul belgian de externe Hadja Labib au ieșit cu declarații de presă comune, informează Anadolu.

Borrell a menționat că „toate țările membre ale UE sînt de acord cu relații mai strînse cu Turcia”.

„Trebuie să interacționăm cu Turcia, ținînd cont de problema Ciprului, pentru a evita conflictele și a extinde cooperarea. Trebuie să interacționăm mai mult cu Turcia, să lucrăm în zonele în care interesele noastre coincid și să evităm problemele care ne înstrăinează.”

Întrebat dacă UE este pregătită pentru progrese în chestiuni precum liberalizarea vizelor, Borrell a spus: „…Nu știu exact ce se va întîmpla cu problema vizelor, nu s-a discutat astăzi. Dar consensul general este că trebuie să ne angajăm mai pozitiv cu Turcia chiar și pentru a rezolva problema Ciprului, care se află pe agenda noastră, deoarece Cipru este membru al UE”.

Ministrul belgian de externe Labib a spus că „Turcia devine un partener strategic din ce în ce mai important pe scena mondială”.

„Turcia este un partener indispensabil”, a subliniat Labib, adăugînd că, în viitorul apropiat, ar dori să discute despre diferențe pe chestiuni precum statul de drept, democrația, independența judiciară și Cipru. UE va invita Turcia la un eveniment în aprilie pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a extinderii UE”, a spus Labib.


Preluat de la: Noi.md