Una dintre fiicele lui Gheorghe Urschi critică autoritățile, după deciziile privind asistenții personali

„De ce anume ei au fost lipsiți de finanțare de la bugetul de stat? Zinaida Popa de la PAS s-a exprimat la unul dintre proteste: „Primăria Chișinău are bani pentru concerte, dar pentru asistenți nu?”. Ce fel de argument este acesta? Dacă aș fi fost pe loc, aceeași întrebarea i-aș fi adresat despre guvernare care are bani de concerte și de ce nu pentru asistenți?”.

„Am înțeles că dl. Buzu (nr. red: ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu) încă nu s-a întîlnit cu protestatarii. Cumva ne evitați? Eu, spre exemplu, m-aș bucura să vă văd, să vă explic. Puteți să veniți să stați cîteva zile sau săptămîni cu mine, ca să înțelegeți, de fapt, prin ce trece un asistent personal lîngă o persoană cu dizabilități severe și ce salariu merită pentru asta. Cîte nopți sau ore doarme, cînd ultima dată a avut concediu sau o zi de odihnă. Eu sînt sigură că mai mulți asistenți personali pot să vă facă cunoștință cu fișa de post”.

La fel de indignată este de Primăria Chișinău. Potrivit ei, primarul Ion Ceban a sesizat despre problemă prea tîrziu și nu s-a asigurat. Se întreabă dacă șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială din Chișinău, Vladimir Bolocan, nu ar fi pasibil de tras la răspundere penală. „Bugetul Chișinăului pentru 2024 este mai mic cu 100 de milioane de lei și s-a decis economisirea pe asistenți personali. În plus, s-a pus moratoriu pe angajare, de parcă ni se spune: nu cumva să îndrăzniți să aveți vreo dizabilitate în acest an”.

Amintim că primarul general Ion Ceban a semnat un ordin de concediere a mai multor asistenți personali și reducerea salariilor celor care au rămas cu 50%. Principalul argument a fost lipsa banilor în bugetul municipal pentru remunerarea personalului. Pe 9 ianuarie 2024, a avut loc și un protest. Ministrul Muncii, Alexei Buzu a declarat că autoritățile municipale au avut la dispoziție 6 luni pentru a identifica resursele financiare necesare pentru cei 380 de asistenți personali.


Preluat de la: Noi.md