Un satelit al NASA a ars în atmosfera Pământului, după 56 de ani petrecuți în spațiu

Un satelit al NASA, scos de mult timp din uz, a fost cuprins de flăcări în atmosfera Pământului în urmă cu doar câteva zile, a confirmat agenția spațială americană.

NASA a lansat satelitul, numit Orbiting Geophysics Observatory 1 sau OGO-1, în septembrie 1964, fiind primul dintr-o serie de cinci misiuni care au ajutat oamenii de știință să înțeleagă mai bine mediul magnetic din jurul Terrei. OGO-1 a fost primul satelit lansat, însă ultimul care să cadă din orbită.

Satelitul a înconjurat Pământul fără o țintă anume încă din 1971, atunci când a fost scos din uz.

Însă orbitarea planetei noastre este complicată, deoarece particulele din atmosfera noastră se întâlnesc cu nave spațiale și le încetinesc, chiar și când este vorba despre altitudini foarte mari acolo unde atmosfera este mai subțire. Acea reducere de viteză scade și altitudinea navei spațiale, până când reintrarea devine inevitabilă.

Satelitul OGO-1 de aproape 500 de kilograme a trecut prin această experiență la data de 29 august 2020, după cum plănuise NASA. Satelitul a reintrat deasupra Oceanului Pacific de Sud și a ars în atmosferă și nu prezentat vreun pericol pentru oameni, a explicat purtătorul de cuvânt al NASA, Josh Handal, scrie descopera.ro.

Nava spațială a ajuns în atmosferă cu aproape 25 de minute mai devreme decât se așteptau oamenii de știință de la NASA, a dezvăluit Handal, astfel rezultând un loc de reintrare la est față de estimările NASA.

OGO-1 a reintrat la o distanță de aproape 160 de kilometri sud-est de Tahiti. Pe lângă faptul că a monitorizat satelitul, NASA a primit și informări despre eveniment de la oamenii de pe insulă, relatează Space.

Lansările OGO au continuat până în 1969, atunci când OGO-5 a început să orbiteze Pământul, însă succesorii lui OGO-1 a reintrat deja în atmosfera planetei noastre.


Preluat de la: Publika.md