Un nou pachet de sancţiuni. Activele europene ale companiei ruse de stat de radio și televiziune VGTRK ar urma să fie îngheţate

Activele europene ale companiei ruse de stat de radio și de televiziune VGTRK, fondatoarea şi beneficiarul final al postului RTR Moldova, dar şi cele ale televiziunii ruse de stat „RT” ar urma să fie îngheţate. Asta prevede un nou pachet de sancţiuni, pe care îl pregăteşte Comisia Europeană, scrie publicaţia EUobserver. Până acum autoritaţile de la Chişinău nu au întreprins nimic pentru a transpune sancţiunile internationale anterioare pentru televiziunile ruseşti calificate în UE drept “media pro-razboi”. În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei economiei din cadrul Parlamentului, Radu Marian, ne-a declarat ca se elaborează un proiect de lege care vine sa limiteze fluxurile financiare ale televiziunilor cu programe ruseşti.

Potrivit EUobserver, un nou pachet de sancţiuni al Uniunii Europene prevede retragerea licenţei posturilor „REN TV”, „TV-Novosti”, „NTV”, „NTV-Mir” şi „Rossia-1”. În publicaţia se precizează că sancţiunile sunt necesare pentru că aceste televiziune se fac vinovate de „denaturarea gravă și manipularea faptelor” pentru a justifica războiul în Ucraina și a destabiliza țările UE, ceea ce prezintă „o amenințare directă și semnificativă la adresa ordinii și securității a Uniunii”. Dacă vor fi aprobate, noile sancţiuni ale UE vor completa cele deja aplicate de Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie încă în mai-iunie a anului curent.

Am întrebat de la conducerea Parlamentului de la Chişinău de ce până acum autorităţile de la Chişinău nu au întreprins nimic pentru a transpune sancţiunile internaţionale impuse televiziunilor rusesti. Unii dintre ei s-au referit la proiectul „Legii Magnitsky”, anunţat de Ministerul Justiţiei, chiar dacă sunt proceduri juridice diferite.

„- Din câte cunosc, în spaţiul public deja a fost anunţat proiectul Legii Magniţky. În momentul în care avem anumite persoane vizate de Legea Magniţky sunt în continuare proprietari sau au anumite relaţii directă cu o anumit televiziune probabil că riscul este foarte mare pentru dumnealor. Eu cred că va trebui să examinăm şi noi toate aspectele care ne pot ajuta să contracarăm propaganda, să contracarăm ingerinţa ăn spaţiul informaţional. O să examinăm toate posibilităţile.
– De ce nu s-a mişcat mai repede? Sancţiunile din partea SUA, Marii Britanii au fost încă în iunie mai, dar cu legea Magniţki s-a mişcat mai repede?
– Nu aş putea să vă spun, dar facem tot ce putem. Vedeţi că, întradevăr, noi acţionăm şi lucrăm la tot ce este urgent. În aceste momente urgent este bugetul”, a spus LILIANA NOCOLAESCU-ONOFREI, preşedintele Comisiei cultură.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat ca transpunerea sancţiunilor internaţionale impuse televiziunilor ruseşti în legislaţia naţională şi aşa-numita „Lege Magnitsky” sunt doua procese diferite.

„- Aveţi puţină răbdare, foarte curând, ne urmăriţi şi o să vedeţi.
– Dar cum va fi?
– O să fie foarte bine. Nu o să ne mai spele creierii 24 de ore. Lăsaţi să anunţe cei care trebuie să anunţe, nu politicienii.
– De ce atât de atât de repede s-a mişcat în privinţa posturilor autohtone, Legea Magniţky, cum anunţa domnul Litvinenco, prevede schimbarea administratorului sau retragerea licenţei. Nu vorbim aici de duble standarde?
– Nu. Noi vorbim de două procese diferite. Una ţine de propaganda rusă, alta ţine de cei care sunt vizaţi în legea Magniţky”, a spus Igor Grosu.

Mai mult multe detalii am reuşit să obţinem de la vicepreşedinte Comisiei Economie a Parlamentului, Radu Marian.

„Noi deja am interzis programe analitice şi ştirile care vin din Kremlin. Acum avem în discuţie un proiect de lege, o măsură extrem de ambiţioasă, care o să descurajeze enorm de mult activitatea televiziunilor cu programe ruseşti, indiferent dacă sunt ştiri sau nu. – De exemplu? – Nu vreau să dau detalii, să vină Comisia de profil, dar e vorba de a limita fluxurile financiare ale acestor entităţi”, a declarat RADU MARIAN, vicepreşedinte al Comisiei economie.

Pe 7 iunie 2022, în Statele Unite, a expirat termenul limită pentru finalizarea tranzacțiilor cu „Pervîi Kanal”, „NTV” şi „Rossiya-1”. De atunci, companiile americane nu mai au voie să le furnizeze echipamente şi să plaseze publicitate la aceste posturi tv. Iar în luna mai 2022, Marea Britanie a extins sancțiunile împotriva Rusiei, iar printre cei vizaţi se numără Compania de stat de radio și televiziune VGTRK, fondatorul RTR Moldova, dar și al canalelor Rossia 1, Rossia 24 și RTR Planeta. În luna mai directorul RTR Moldova, Evghenii Sergheev, a recunoscut în cadrul unei anchete a Ziarului de Gardă că fondatorii şi beneficiari finali ai postului de televiziune sunt două entităţi care aparţin statului rus şi se află sub sancţiuni impuse din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Este vorba despre VGTRK, companie de radio şi televiziune a statului rus, considerată a fi unul dintre propagandiştii Kremlinului, dar şi Sberbank.


Preluat de la: Publika.md