Un nou centru COVID, amenajat la Spitalul Clinic Bălți

Un centru COVID a fost creat la Spitalul din Bălți, cu o capacitate de 140 de paturi. Asta după ce numărul celor infectați este în continuă creştere. Reprezentanții instituţiei medicale spun că noul centru corespunde tuturor normelor, iar acolo sunt primiți doar bolnavii în stare gravă din municipiul Bălți, dar și din 11 raioane din nord.

Lucrările de amenajare au început în iulie. Până acum, la Bălţi activa doar o singură secție pentru bolnavii de COVID-19, cu 60 de paturi. Era nevoie însă de a elibera locuri şi pentru pacienții cu alte patologii grave, aşa că administraţia instituţiei a decis să amenajeze un centru separat.

”La baza centrului COVID au fost reorganizate blocurile sanitare, pentru ca pacienții să beneficieze de condiții hoteliere cât de cât adecvate, deoarece vin pacienții gravi. Au fost create 60 de puncte de oxigen, ținând cont că oxigeno terapia este de prim linie la tratarea pacienților.”, a afirmat vicedirectorul Spitalului din Bălți, Ala Condrea.

Pentru a ușura munca medicilor, spitalul are nevoie de un generator de oxigen, care costă trei milioane de lei.

”Pentru 60 de puncte de oxigen, noi oxigenul îl livrăm în butelii. Sperăm foarte mult ca problema să fie rezolvată, deoarece vă dați seama, butelia trebuie luată de la bază, pusă în mașină, dusă la centrul, descărcată, conectată. Necesită și un număr de angajați care să fie implicați 24 din 24 de ore.”, a menționat vicedirectorul Spitalului din Bălți, Ala Condrea.

În prezent, la Bălți se tratează 180 de pacienți infectați cu noul coronavirus.

”Din aceștia 180, la centrul de COVID avem 120. Aceștia sunt pacienții care sunt confirmați cu COVID și care îşi primesc tratamentul.”, a spus vicedirectorul Spitalului din Bălți, Ala Condrea.

Reprezentanții spitalului susțin că sunt gata oricând să extindă numărul de paturi. Spitalul din Bălţi are o capacitate 750 de locuri.


Preluat de la: Publika.md