Un moldovean, implicat în spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, a fost reţinut

Un moldovean, implicat în activitatea de spălare a banilor în cadrul unui grup infracţional internaţional, a fost reţinut de oamenii legii din Moldova. 

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupării trebuiau să deschidă cât mai multe conturi bancare, cu ajutorul persoanelor terţe. În schimbul unor sume mici de bani, acestea le transmiteau cardurile bancare, precum şi dispozitivele de on-line banking.

Astfel, au fost identificați circa 80 de moldoveni, care au deschis pe numele lor câte 3-4 carduri bancare la mai multe instituţii bancare din ţară.

În perioada anilor 2018-2020, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești de circa 6,5 milioane de  euro din mai multe țări europene, care provin din activități infracționale cibernetice tip „phising”, „malware”, „business e-mail” etc., precum și din sustrageri.

Ulterior, mijloacele bănești ce parveneau pe „conturile colectoare”, erau ridicate în numerar în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat, decât titularii lor la ATM-urile din România, Slovacia, Marea Britanie.

În continuare, oamenii legii urmează să desfășoare acțiuni comune cu organele de drept alte altor state europene, pentru identificarea şi documentarea tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracțiunilor comise.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile în asemenea infracțiuni, riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.


Preluat de la: Publika.md