Autorităţile nu pot asigura respectarea deciziei CNESP. Ceban: Numărul mijloacelor de transport și așa este mic

Autorităţile municipale nu pot asigura ca troleibuzele și autobuzele să ia pasageri doar la jumătate din capacitate. Asta susține primarul Capitalei, Ion Ceban, potrivit căruia, numărul mijloacelor de transport și așa este mic.

„Orice am face noi în acest context, autoritatea publică locală nu poate, reiterez, nu poate asigura capacitatea de 50 la sută de umplere a transportului public. În aceste condiţii, eu sper că nu vor fi amendaţi conductorii, pentru că mâine nu vor ieşi la serviciu unii sau alţii, la fel ca şi şoferii, aşa cum s-a întâmplat anterior.”, a afirmat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Primarul general afirmă că, din cauza pandemiei de COVID-19, întreprinderile „Regia Transport Electric” şi „Parcul Urban de Autobuze” au suferit pierderi de peste 40 de milioane de lei anul trecut. 

Ion Ceban spune că a solicitat Guvernului să compenseze aceste cheltuieli.

– Le-am transmis în scris, începând cu luna aprilie, anul trecut.
– Şi aţi primit vreun răspuns?
– Nu o să comentez, a spus primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Pentru a soluționa problema, municipalitatea trebuie să cumpere noi mijloace de transport, menționează Ceban. Licitația lansată anul trecut pentru procurarea a 100 de autobuze a eșuat. Acum, edilul spune că va solicita Consiliului Municipal Chişinău, Parlamentului şi Guvernului să organizeze negocieri directe cu producătorii de autobuze.

„Dacă vom merge, în continuare, pe o singură formulă, care a fost compromisă pe durata întregului an 2020, până la sfârşitul lunii decembrie, noi nu vom avea autobuze noi în Chişinău.”, a menţionat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Am încercat să aflăm de la membrii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică dacă vor revizui decizia privind limitarea locurilor în transport, însă nu am primit un răspuns la solicitarea trimisă.


Preluat de la: Publika.md