Un bandaj inteligent ar putea ajuta la vindecarea rănilor cronice

Un „bandaj inteligent” cu biosenzori ar putea ajuta la vindecarea rănilor cronice. Este vorba de un sistem bioelectronic extensibil, fără fir, care se poate lipi de piele.

„Dispozitivul este format din două părţi – o placă de circuite imprimate flexibile reutilizabile şi un plasture de unică folosinţă. Plasturele de unică folosinţă conţine biosenzori, electrozi şi hidrogeluri încărcate cu medicamente”, a declarat Dr. Wei Gao, coautor al cercetării de la California Institute of Technology.

Datorită biosenzorilor, dispozitivul „bandaj inteligent” poate monitoriza caracteristici ale rănii, cum ar fi temperatura, pH-ul şi nivelurile de substanţe, inclusiv glucoza, acidul uric şi lactatul – măsurători care oferă informaţii importante pentru a afla dacă rana este infectată şi nivelul de inflamaţie al acesteia, potrivit The Guardian.

Dispozitivul permite aplicarea stimulării electrice, o tehnică care s-a dovedit anterior că încurajează vindecarea rănilor, dar care a fost împiedicată de echipamentele voluminoase. De asemenea, acesta permite eliberarea controlată a medicamentelor antiinflamatorii şi antimicrobiene.

„Toate semnalele pot fi trimise fără fir către o interfaţă de utilizator, cum ar fi un computer sau un telefon mobil”, a declarat Gao, potrivit Mediafax

 


Preluat de la: Publika.md