UE vrea să elimine scutirile de care profită retailerii online chinezi

În conformitate cu actualele reglementări UE, bunurile cumpărate online dintr-o ţară non-UE nu sînt vizate de taxe vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro. Potrivit Financial Times, la finele acestei luni, executivul comunitar va propune eliminarea actualului prag de 150 de euro, pînă la care articolele pot fi cumpărate în regim duty free.

În 2023, două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE, potrivit Comisiei Europene, care subliniază că „volumul comerţului electronic testează limitele vămilor”.

Propunerea UE este destinată să oprească acest val şi ar urma să se aplice tuturor platformelor de e-commerce din afara UE.

După ce a discutat eliminarea pragului de 150 de euro în cadrul unui pachet de reforme vamale propus de Comisie în luna mai 2023, Uniunea Europeană va încerca acum să accelereze adoptarea sa pentru a contracara o explozie a importurilor ieftine.

În SUA, criticii retailerilor chinezi Shein şi Temu s-au plîns că aceste platforme utilizează scutirile de la plata taxelor pe import pentru a-şi submina rivalii şi a evita inspecţiile vamale asupra produselor lor.

Totuși, din cauza inflaţiei ridicate din SUA şi Europa, există o cerere semnificativă în rîndul consumatorilor pentru produsele ieftine vîndute de platformele chineze.


Preluat de la: Noi.md