UE speră ca primele doze de vaccin să ajungă la sfârșitul anului. Cât la sută din populație va reuși să primească o doză

Uniunea Europeană speră să primească 30 milioane de doze ale vaccinului experimental anti Covid-19 la sfârșitul anului, într-un prim lot potrivit unui acord încheiat cu producătorul britanic AstraZeneca, a spus joi un oficial al Comisiei Europene.

Presupunând că unei persoane îi revine o doză, primul lot ar putea acoperi 6-7% din populația UE, relatează Reuters, citează hotnews.ro.

Comisia Europeană a făcut o plată de 336 milioane de euro către AstraZeneca pentru a-și asigura 300 de milioane de doze din potențialul vaccin realizat de companie, cu opțiunea a cumpăra 100 de milioane de doze suplimentare.

”Vrem ca toate statele membre să aibă același preț, dar și să avem vaccinul în același timp. Înseamnă că, spre exemplu, pentru AstraZeneca, vom am avea să spunem la sfârșitul anului un numit număr de doze – sperăm 30 de milioane de doze. Aceste doze vor fi distribuite proporțional între statele membre și tot așa până când vom primi un total de 300 de milioane de doze pe care le-am negociat”, a spus oficialul.

Oficialul a notat că însăși Comisia Europeană nu va deține nicio singură fiolă.

Țările membre ale UE vor trebui să cumpere dozele. Ei vor decide de asemenea cine va primi mai întâi vaccinul.

Bruxelles-ul se află în discuții avansate și cu Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna și CureVac pentru potențialele vaccinuri.

Oficialul a spus că dau speranțe și discuțiile cu Pfizer și BionTech pentru vaccinul realizat împreună.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie