UE le cere sârbilor şi kosovarilor să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, le-a cerut marţi sârbilor şi kosovarilor să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniţi din rândul Forţei internaţionale de pace din Kosovo, transmite AFP, citează Agerpres.

„Statele membre ale UE discută despre posibile măsuri de luat dacă părţile continuă să se opună măsurilor propuse în vederea unei detensionări”, a declarat Borrell la Bruxelles, după convorbiri telefonice cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi cu premierul kosovar Albin Kurti.

Înaltul demnitar european le-a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile poliţiei în zona clădirilor municipale din nordul Kosovo şi manifestanţilor sârbi să se retragă.

Aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Aceşti edili au fost puşi în funcţie săptămâna trecută de către guvernul kosovar condus de Albin Kurti, sfidând apelurile la reţinere lansate de Uniunea Europeană şi SUA.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea.

Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR.

„Uniunea Europeană sprijină ferm KFOR în îndeplinirea mandatului său, în interesul păcii şi stabilităţii în Kosovo. ceste violenţe sunt total inacceptabile şi conduc la o situaţie extrem de periculoasă. Există deja destulă violenţă în Europa astăzi. Nu ne putem permite un nou conflict”, a declarat Josep Borrell, care a adăugat că UE condamnă în termenii cei mai fermi violenţele din ultimele zile din nordul Kosovo contra civililor, presei, forţelor de ordine şi trupelor KFOR.

Amintim că doi militari moldoveni aflați în misiunea KFOR au fost răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. Potrivit Ministerului Apărării, cei doi s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului.


Preluat de la: Publika.md