Ucraina și-a rechemat ambasadorul de la Minsk pentru consultări

Ucraina și-a rechemat ambasadorul de la Minsk pentru consultări. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Externe al Ucrainei Dmitrii Kuleba.

Potrivit unui comunicat al MAE al Ucrainei, ”este pentru prima dată în istorie când Kievul recurge la un asemenea pas în relațiile cu Belarusul, această decizie fiind luată în exclusivitate din cauza acțiunilor inacceptabile ale Minsk-ului”.

În special, Ucraina este nemulțumită de faptul că Belarusul a extrădat membrii grupului Wagner în Rusia, ”în pofida tuturor motivelor legale și morale de a le preda Ucrainei”. 

”Acest pas a subminat încrederea între țările noastre și a provocat o lovitură severă pentru relațiile noastre bilaterale”, se arată în declarația ministrului ucrainean de Externe. 

Ulterior, președintele Alexandr Lukașenko a acuzat în mod repetat și complet nefondat Ucraina de măsuri neprietenoase împotriva Belarusului, afirmă MAE de la Kiev.

Mai mult, Kievul notează că amenințări noi atât pentru securitatea personală a cetățenilor, cât și pentru securitatea regională, în general, provin din rapoartele oficiale despre o posibilă implicare activă a Rusiei în soluționarea situației din Belarus”.

”Combinarea acestor fapte și acțiuni, precum și dezvoltarea evenimentelor din Belarus, a cărei societate și-a exprimat un vot de încredere în rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din Belarus, schimbă dramatic situația în relațiile blaruso-ucrainene. Având în vedere acest lucru, am decis să-l rechem pe ambasadorul Ucrainei în Belarus, Igor Kizim, pentru consultări la Kiev, pentru a evalua perspectivele relațiilor bilaerale în noua realitate, pentru a dezvolta decizii adecvate ținând cont de întreaga gamă de factori”, se mai arată în declarația ministrului ucrainean de Externe. 


Preluat de la: Publika.md