Guvernul este gata să aloce încă 100 de milioane de lei pentru compensațiile agricultorilor

Guvernul este gata să aloce încă 100 de milioane de lei pentru compensațiile agricultorilor care au avut de suferit din cauza secetei.

Astfel, bugetul va putea crește până la 300 de milioane de lei, ceea ce va permite distribuirea a câte 1500 de lei per hectar pentru culturile din prima grupă. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de totalizare după întrevederea reprezentaților Guvernului şi cei ai Parlamentului cu agricultorii.

Prim-ministrul a prezentat un set de soluții pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei. Printre acestea se numără instituirea unui moratoriu la controale fiscale până la 31 decembrie, decizie care urmează să fie aprobată de Parlament.

Totodată, se propune posibilitatea ca TVA-ul acumulat în conturi să poată fi utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor, dar și extinderea subvenționării dobânzilor pentru agricultori în cazul creditelor existente, nu doar a celor recent luate, cum este în prezent.

De asemenea, a fost elaborat un proiect de simplificare a procedurilor privind alocarea compensațiilor pentru prima grupă de cereale. Acesta urmează a fi aprobat miercuri la Guvern.

„Când ajungem la o înțelegere pe aceste măsuri, putem discuta despre suplimentare a celor 200 de milioane de lei pe care statul le-a restribuit de la alte articole de cheltuieli. Mai adaugăm 100 de milioane. Reprezentanții protestarilor nu sunt de acord cu 1500 de lei, ceea ce înseamnă că negocierile noastre de sâmbătă stau în suspans, statul nu poate să aloce mai mult decât acele 1500”, a declarat Ion Chicu.

O altă soluție pentru fermieri ar fi identificarea unei noi formule pentru reeșalonare creditelor.

„Vom merge și cu o modificare care ar permite Camerei de Comerț și Industrie să emită certificate de forță majoră, care ar permite formalizarea unor relații între agenții economici din agricultură și furnizorii lor. Noi contăm pe o abordare constructivă, o înțelegere a situației în care se află țară”, a spus premierul.

Deciziile finale privind proiectele propuse urmează a fi luate de Guvern și Parlament.

 


Preluat de la: Publika.md