Ucraina, 270 de zile de război. Centrala nucleară de la Zaporojie, atacată cu obuze

Zua cu numărul 270 a războiului pornit de Rusia în Ucraina. Centrala nucleară de la Zaporojie a fost atacată cu obuze. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat duminică atacurile împotriva centralei Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, cerându-le celor aflaţi în spatele acestora să le pună capăt imediat, transmite Digi24 care citează Reuters.

„Informaţia este extrem de tulburătoare. În sectorul acestei mari centrale nucleare au survenit explozii, ceea ce este total inacceptabil”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat citat de AFP. „Oricine se află în spatele atacurilor trebuie să se oprească imediat. Vă jucați cu focul!”, a adăugat el.

Rusia a acuzat duminică forţele ucrainene că au procedat la noi bombardamente împotriva centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiaţii rămâne „conform normei”. 

„Regimul de la Kiev nu încetează provocările în scopul de a crea ameninţarea unei catastrofe la centrala nucleară Zaporojia”, a afirmat armata rusă într-un comunicat. Sâmbătă şi duminică, forţele ucrainene au tras mai mult de 20 de „obuze de mare calibru” asupra centralei, potrivit Moscovei. Obuzele au explodat mai ales între blocurile energetice 4 şi 5 şi au vizat acoperişul unei „clădiri speciale” situate în proximitatea acestor blocuri. În ciuda bombardamentelor, „nivelul de radiaţie în zona centralei rămâne conform normei”, subliniază comunicatul.

De mai multe luni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, care au avariat clădiri şi au ameninţat să producă un accident nuclear. Centrala, care furniza în jur de o cincime din electricitatea Ucrainei înaintea invaziei ruse din februarie, a fost forţată să funcţioneze de câteva ori pe baza generatoarelor de rezervă după ce a fost ocupată de forţele ruse.

Rușii spun că ucrainenii au bombardat centrala nucleară Zaporojie 

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia a fost bombardată de ucraineni, a susținut operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom, citat de TASS. 

Cincisprezece obuze au fost trase asupra instalațiilor uzinei, a declarat Renat Karchaa, consilier al Rosenergoatom. Acesta a afirmat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care adăpostește combustibil nuclear uzat proaspăt. „Nu au fost detectate emisii radioactive”, a adăugat Karchaa, citat de The Guardian.


Preluat de la: Publika.md