Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor occidentale

Turcia și-a dublat importurile de petrol din Rusia în acest an, arată datele Refinitiv Eikon publicate luni, în contextul în care cele două țări se pregătesc pentru o cooperare mai amplă în domeniul economic și în special în domeniul comerțului de energie, relatează Reuters.

Comerţul dintre Turcia şi Rusia a cunoscut un boom începând din primăvară, deoarece companiile turceşti cărora nu li s-a interzis să facă afaceri cu omologii ruşi au intervenit pentru a umple golul creat de companiile din UE care au părăsit Rusia după invazia acesteia în Ucraina la începutul acestui an.

Turcia a majorat importurile de petrol din Rusia la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), în acest an, comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi în aceeași perioadă din 2021, arată datele Refinitiv Eikon.

Turcia nu a sancţionat Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina, afirmând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie rusească.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august şi au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul economic, scrie Digi24.


Preluat de la: Publika.md