Transportul public din Capitală, un potenţial focar de COVID-19. Unele troleibuze sunt pline până la refuz

Transportul public din Chişinău pare să fie un potenţial focar de COVID-19, mai ales în orele de vârf. Deşi autorităţile au decis că într-un troleibuz sau autobuz se pot afla simultan cel mult 35 de pasageri, unele unităţi de transport sunt pline până la refuz.

Recent, în majoritatea staţiilor de aşteptare au reapărut carabinierii, care ar trebui să gestioneze fluxul de călători. Unii, însă, par să nu facă faţă misiunii.

Staţia de lângă Piaţa „Flacăra” din sectorul Buiucani era plină de oameni dis de dimineaţă. Echipa noastră a surprins mai multe troleibuze pline, în care pasagerii se îmbulzeau să intre. Iar doi carabinieri din staţie nu i-au îndemnat pe oameni aştepte un alt troleibuz.

La staţia din strada Eugen Coca, aceeaşi situaţie. Oamenii se grăbesc să urce în troleibuz, iar un bărbat a intrat fără să-şi pună masca de protecţie. Carabinierul care ar fi trebuit să-l oprească stătea cu ochii în telefon. Iar la staţia de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Ismail, oamenii nu respectau distanţa socială în timp ce aşteptau transportul.

Un bărbat a coborât din troleibuz, fără să poarte masca: 

„-De ce aţi urca în troleibuz fără mască?
– E în buzunar masca.
– De ce nu o purtaţi pe faţă?
– Am scos-o.
– Când?
– Tocmai am scos-o”.

Carabinierul pe care l-am surprins în acea staţie a fost scump la vorbe:

„În general, se îmbulzesc oamenii, sunt mulţi pasageri pe unele rute?
– Parcă nu.
– Dar oamenii vă ascultă atunci când le spuneţi să nu urce în troleibuz, atunci când e îmbulzeală şi să aştepte următorul troleibuz?
– Ascultă”.

Am întâlnit însă şi carabinieri mai responsabili. La staţia de aşteptare de lângă Circ, un tânăr avea grijă ca oamenii să respecte toate regulile. La un moment dat, s-a apropiat de o doamnă şi a rugat-o să-şi pună masca.

Unii chişinăueni spun că respectă regulile şi nu pornesc prin oraş în orele de vârf: 

„Parcă se respectă, văd că sunt cu măşti oamenii”.

„După câte se vede, se respectă. Văd că oamenii poartă mască, în troleibuze este soluţie pentru dezinfectat mâinile. Se respectă”.

Pe reţelele de socializare au apărut poze cu îmbulzeala din transportul public şi comentarii despre faptul că unii carabinieri nu gestionează fluxul de pasageri.

Am încercat să obţinem o reacţie de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Carabinieri, Cristina Ababii, dar aceasta ne-a spus că va reveni ulterior cu un comentariu.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie