Transgaz și-a sancționat unul dintre principalii “finanțatori”, AIK Energy, cel mai mare importator de gaze din România, a cărui activitate a fost penalizată și în Ungaria

 

Transgaz a suspendat săptămâna trecută pentru câteva ore accesul trader-ului AIK Energy, principalul importator de gaze din România, la piața de gaze din cauza imposibilității acestuia de a-și achita obligații de plată pe piața de echilibrare în valoare de peste 2 milioane de lei, susțin surse de pe piața de energie, confirmate și de reprezentanți ai statului pentru Profit.ro.

(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_profit_energie_interscroller_mobil={ params:{pub:”496447293437401″,site:”profit.ro”,section:”profit_energie”,zone:”interscroller_mobil”,size:”0x0″},custom:{isVisibleWhen:{maxWidth:767}} };})();

România nu este singura piață pe care AIK Energy se confruntă cu probleme, cu o situație asemănătoare confruntându-se AIK Energy Austria în Ungaria.

AIK Energy România SRL, companie înregistrată la Londra care recent a preluat importatorul Valahia Gaz SRL, se numără printre companiile care au apelat cel mai intens la sistemul național de transport gaze în primul semestru. În prima jumătate a acestui an, Transgaz a facturat către AIK Energy SRL servicii de transport gaze în valoare de 83 milioane de lei (fără TVA). Facturile transmise către compania londoneză sunt depășite doar de cele emise către principalul producător de gaze din România din trimestrul al doilea, OMV Petrom, în valoare de 122,3 milioane lei, și către principalul furnizor din România, Engie, în valoare de 144,3 milioane lei.

(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_profit_energie_rectangle_mobil={ params:{pub:”496447293437401″,site:”profit.ro”,section:”profit_energie”,zone:”rectangle_mobil”,size:”0x0″},custom:{isVisibleWhen:{maxWidth:767}} };})();

(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_profit_energie_rectangle_tableta={ params:{pub:”496447293437401″,site:”profit.ro”,section:”profit_energie”,zone:”rectangle_tableta”,size:”0x0″},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:768, maxWidth:991}} };})();

(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_profit_energie_rectangle_articol={ params:{pub:”496447293437401″,site:”profit.ro”,section:”profit_energie”,zone:”rectangle_articol”,size:”0x0″},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:992}} };})();

AIK Energy România admite ca a fost nevoită să suplimenteze garanția la Transgaz datorită dezechilibrelor, însă susține că este o problemă de cash-flow, principalul său client din România, pe care n-a vrut să-l nominalizeze, neachitându-și obligațiile de plată.

Potrivit unor surse din piață este vorba de Premier Energy.

În aceeași perioadă, Banca Națională a României (BNR) a transmis băncilor o adresă conform căreia cele două companii, Premier Energy și AIK Energy, sunt suspectate de fraudă și spălare de bani, potrivit mai multor surse din sistemul bancar.

Cel puțin într-una din zilele săptămânii săptămânii trecute, AIK Energy, nu a putut cumpăra de pe piață gazul necesar asigurării clienților săi. Din lipsă de volume, dar, mai important, de cash, AIK Energy nu și-a putut procura gazul necesar nici măcar de pe piețele spot (pentru ziua următoare și intraday), deși Profit.ro a remarcat o majorare a volumelor și prețurilor de pe aceste piețe.

În prima parte a lunii septembrie, prețurile pe piața spot s-au majorat de la aproximativ 48 lei/MWh pe 31 august la peste 72 lei/MWh pe 9 septembrie, iar deficitele înregistrate pe piața de echilibrare au fost cel puțin bizare, în condițiile în care volumele de pe piețele spot (în special de pe piața intrazilnică) s-au triplat, ajungând și la 30 de GWh/zi, de la o medie a sfârșitului lunii august de 8 GWh/zi.

"AIK Energy a înregistrat într-adevăr dezechilibre în zilele de 2 și 3 septembrie, însă pentru noi aceste aspecte nu reprezintă un indicator de performanță al activității companiei noastre. Ne focusăm mai degrabă pe echilibrarea situației”, a precizat compania pentru Profit.ro.

Creșterea prețurilor spot pare a avea legătură cu AIK Energy, care a fost nevoită să termine perioada respectivă cu deficit de gaz, ceea ce a expus-o pe piața de echilibrare.

"În perioada menționată de dvs. AIK Energy a avut activitate permanentă pe platforma Transgaz, efectuând tranzacții zilnic. Este un lucru bine știut că în activitatea operațională pot apărea dezechilibre, fenomen obișnuit pentru toate piețe de profil din UE. Noi urmărim ca astfel de situații să aibă un caracter temporar și să fie nesemnificative din punct de vedere cantitativ în comparație cu totalul tranzacțiilor de gaze naturale efectuate de societate noastră în perioada la care se raportează dezechilibrele respective”, susține compania.

În urma expunerii pe piața de echilibrare, AIK Energy Romania a fost obligată să achite către Transgaz un tarif de echilibrare.

Numai că nu l-a achitat la termen și, drept urmare, a primit de la Transgaz 24 de ore pentru achitarea unei sume de peste 2 milioane de lei, în caz contrar operatorul român urmând a interzice accesul AIK în punctele de tranzacționare.

AIK Energy a achitat a doua zi suma, evitând prelungirea suspendării accesului la piață, astfel supusă obligațiilor prin care își asumă majorarea nivelului garanțiilor solicitate de Transgaz.

Reprezentanții AK Energy România au declarat pentru Profit.ro că încearcă să rezolve problema care le-a provocat-o principalul lor client din România, însă nu au precizat ce se va întâmpla în caz contrar.

O situație asemănătoare s-a înregistrat, potrivit ICIS, și pe piața ungară. Miercuri AIK Energy Austria nu și-a putut achita obligațiile financiare către casa de clearing Keler tot pentru piața de echilibrare.

Keler a suspendat drepturile de clearing ale AIK Energy Austria și a notificat operatorul de transport FGSZ în legătură cu incapacitate efectuării plății de către companie. Ca și Transgaz, și Keler a majorat garanțiile solicitate AIK Energy Austria.

În mod normal, operatorii de transport, din România și Ungaria, cel puțin, le vor suspenda accesul la piața de gaze, iar în lipsă de activitate, compania fiind una de trading, perspectiva pare una singură: intrarea în incapacitate de plată.

AIK Energy România și AIK Energy Austria sunt filialele din respectivele state ale AIK Energy London LTD, cu activitate preponderent pe piața din România. Aproximativ 90% din operațiunile de trading ale companiei au legătură cu România.

La începutul acestui an, Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din Banca Centrală a anunțat că BNR suspectează unele bănci de spălare de bani: "În momentul de față facem verificări la 16-17 bănci care par a fi implicate într-o tranzacție destul de ciudată, tranzacție al cărei mecanism e detaliat într-o scrisoare trimisă de Florin Georgescu către Asociația Română a Băncilor. E inițiată deja o acțiune acțiune penală la nivelul DIICOT și cel puțin una dintre aceste bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operațiunile s-au făcut printr-o singură unitate și există suficiente indicii privind încălcarea legii. Cel mai mult mă îngrijorează un risc pe care îl văd ca fiind foarte periculos, legat de spălarea banilor. Mă refer la ceea ce primim de pe plan extern referitor la tranzacții făcute în România pentru clienți externi sau la tranzacții făcute în România cu sume provenite din străinătate. Asta în ciuda avertismentelor pe care le-am dat și pe care continuăm să le transmitem. Ultima scrisoare a plecat sub semnătura prim-viceguvernatorului Florin Georgescu în 20 februarie. Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României, chiar dacă frauda este externă. Dar, prin felul în care (nu) s-au aplicat normele privind cunoașterea clientelei s-a favorizat un mecanism de spălare de bani inițiat undeva în străinătate și continuat pe teritoriul țării noastre".

Foarte probabil este vorba de o anchetă pornită din SUA, prin care, prin intermediul unor filiale bancare din Letonia și Estonia au fost spălați peste 200 de miliarde de dolari, proces în care au fost implicați mai mulți oameni de afaceri ruși și ucraineni.

Interesant este că una din băncile implicate, aflată în faliment, ABLV Bank Luxemburg, filiala băncii mamă ABLV AS din Letonia, a fost achiziționată anul trecut de Duet Group Ltd, care era interesat de achiziționarea distribuției și furnizării de energie electrică din Republica Moldova.

Potrivit Economica.net, autoritățile din Moldova ar fi solicitat investitorilor de la Duet să spună și cu ce bani vor finanța tranzacția. Duet a precizat că s-a asociat în vederea preluării distribuției și furnizării de electricitate din Republica Moldova cu Emma Capital.

Iar Fondul de investiții Emma Capital este controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deține Premier Energy.

Premier Energy este fosta Petrom Distribuție Gaze, care a fost vândută de compania petrolieră  unui offshore din Cipru, Litagne Limited, controlat de Smecj, și care este furnizor de gaze și are concesionat și serviciul de distribuție în zeci de localități din România.

https://www.profit.ro


Preluat de la: Timpul.md