Tot mai mulți bărbați vin să doneze plasmă covalescentă. Specialiștii, despre beneficiile acestei proceduri

După ce mai mulţi bărbaţi s-au mobilizat, ca urmare a îndemnului Publika TV şi au donat plasmă convalescentă, a crescut substanțial și cererea în spitale, anunţă Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Astfel, dacă până acum era nevoie de cel puțin 50 de doze de plasmă la nivel naţional, ieri, minimumul a ajuns la 80. Aşa că specialiştii îndeamnă bărbaţii să doneze în continuare.

„Le mulţumim că au dat curs îndemnului Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui şi a televiziunii Publika TV. Am avut foarte multe sunete în care oamenii au prezentat interes faţă de procedura de donare a plasmei convalescente.”, a afirmat şefa Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

După ce postul nostru de televiziune a pornit o campanie de promovare a donării de plasmă, fluxul de donatori a crescut de cinci ori. Dacă zilele trecute, holuriele Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui erau pustii, joi, bărbaţii au făcut coadă la uşa cabinetului unde este colectată plasma.

„Am decis să fac acest lucru pentru că am şi o grupă foarte rară, a patra pozitivă.”

„Ne bucurăm că cei care au venit ieri şi astăzi şi cei care au făcut la prima oră o coadă de a dona plasmă au înţeles cât de importanţi ei sunt.”, a menționat şefa Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Sensibilizaţi de această situaţie, la centru au venit şi şapte militari.

„Să ajutăm pe alţi oameni să scape de acest virus.”

Iar unii au decis să vină pentru a doua oară.

„Din păcate oamenii încă nu înţeleg cât de important este să donezi plasmă. Unii se tem şi de consecinţe negative, care, de fapt, nici nu există.”

Specialiştii susţin că dimpotrivă, organismul bărbaţilor devine mai puternic dacă aceştia donează de două ori plasmă convalescentă la un interval de 14 zile.

„Donările cu regularitate antrenează mai multe sisteme, cum ar fi cel imunitar, provoacă organismul să producă continuu a tuturor substanţelor active responsabile de imunitate.”, a comunicat şefa Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Pentru a depăşi criza de plasmă, instituţia are nevoie să suplinească stocurile pentru cel puţin şapte zile înainte. În acest context, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui anunţă că a prelungit programul de activitate. Acesta va lucra de luni până vineri între ora 07:30 şi 19:30, iar sâmbăta între orele 08:00 şi 17:30.

Miercuri, în spitalele cu profil COVID din ţară erau 252 de pacienţi în stare extrem de gravă.


Preluat de la: Publika.md