Curtea Supremă a SUA și-a schimbat jurisprudența în privința lăcașurilor de cult

Curtea Supremă a SUA a interzis miercuri guvernatorului statului New York să impună restricţii lăcaşurilor de cult din cauza epidemiei de coronavirus, argumentând că reuniunile religioase nu trebuie tratate diferit de cele nereligioase autorizate.

Măsura a fost contestată de dioceza romano-catolică din Brooklyn şi de două sinagogi, iar Curtea Supremă a apreciat, cu cinci voturi contra patru, că ea încalcă libertatea religioasă protejată de Primul amendament al constituţiei SUA, transmite Agerpres.

Noua judecătoare Amy Coney Barrett a „înclinat balanţa” de partea conservatorilor în această decizie, după ce mai devreme în acest an – înainte de decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg şi numirea lui Barrett – Curtea Supremă a SUA a susţinut impunerea de restricţii similare în California şi Nevada.

Pandemia a alimentat tensiunile între primăria democrată şi comunitatea evreilor ortodocşi din New York, acuzată că nu respectă regulile de distanţare sanitară, dând naştere unor proteste pe alocuri violente în Brooklyn, în octombrie, scrie digi24.ro.


Preluat de la: Publika.md