Taxe mai mari pentru persoanele care au animale de companie nesterilizate

Persoanele care au animale de companie nesterilizate ar putea achita taxe mai mari. Iniţiativa vine din partea secţiei de profil a Direcţiei Locativ Comunale. În aşa fel, autorităţile îşi propun să rezolve problema câinilor maidanezi din Capitală. Locuitorii Chişinăului şi iubitorii de animale au păreri împărţite faţă de această idee.

În prezent, proprietarii animalelor de companie achită o taxă anuală de 120 de lei. Autorităţile vor ca impozitul pentru persoanele care nu-şi sterilizează câinii sau pisicile să fie de cinci ori mai mare.

„Pentru motivarea oamenilor să sterilizeze sau, dacă dumneavoastră vindeţi animale, trebuie să plătiţi mai mare impozit sau, dacă nu sterilizaţi şi noi găsim pe afară aceste animale, oraşul cheltuie bani pentru prinderea şi rezolvarea problemei.”, a declarat Karl Luganov, specialist la Secţia de control şi protecţie a animalelor a municipiului Chişinău.

Pe de altă parte, şeful Centrului de sterilizare din Capitală susţine că această măsura nu va duce la reducerea câinilor maidanezi.

„Să pedepseşti locuitorii Capitalei pentru că nu vor şi au tot dreptul să nu-şi sterilizeze animalele, eu cred că este incorect. Mai bine ar fi să fie organizate unele cursuri, să se ofere subvenţii pentru sterilizarea animalelor, pentru ca oamenii să fie motivaţi.”, a declarat Roman Trahtman, șeful Centrului de sterilizare din Capitală.

Şi locuitorii Capitalei au păreri împărţite referitor la această propunere.

„Îi înţeleg pe proprietarii de animale, le este milă de câini să-i sterilizeze. Eu cred că aceste animale nu încurcă oraşului.”

„Este problema, desigur că este în oraş. Avem şi nepoţel şi desigur că ne este frică, cum să nu ne fie.”

„N-ar strica, pentru că unii câini sunt fără adăpost şi toată lumea se împiedică în ei.”

„Cred că va responsabiliza oamenii, mai ales pe cei care vând, pe la staţii, câinişori.”

Iniţiativa urmează să fie propusă Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit autorităţilor, pe străzile Capitalei sunt aproximativ patru mii de câini vagabonzi. Anul trecut, aproape două mii dintre ei au fost sterilizaţi.


Preluat de la: Publika.md