Tabloul sumbru al pandemiei din Moldova. Femeile se îmbolnăvesc mai des de COVID, iar bărbații mor în număr mai mare

Femeile se îmbolnăvesc mai des, iar bărbații mor în număr mai mare. Asta arată tabloul general al pandemiei din țara noastră. Potrivit datelor oficiale, 60 la sută din numărul total de îmbolnăviri de COVID-19 s-au înregistrat în rândul femeilor. Cu toate acestea, cele mai multe decese se înregistrează în rândul bărbaţilor. Până acum, din cauza noului coronavirus au murit 584 de bărbaţi şi 560 de femei, deşi pacienţii de gen masculin confirmați pozitiv sunt mai puțini decât femeile infectate. Mai exact, până acum, peste 18 mii de bărbaţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19, față de 25 600 de femei. 

Specialiştii susţin că numărul mai mare de bărbaţi decedaţi se datorează şi viciilor.

„Ei mai des utilizează alcoolul, de multe ori, ei trec măsura. Bărbaţii, într-un procent foarte mare, practic 40 şi ceva la sută, sunt fumători”, a declarat Grigore Friptuleac,  profesor la Catedra Igienă de la USMF.

„Femeile, prin activitatea lor, mult mai des frecventează magazinele, sunt mai mobile prin transportul public, la piaţă, policlinici, deci se află în cele mai periculoase locuri”, a precizat Grigore Friptuleac.

Psihologii consideră că fumatul de la o vârstă fragedă, stresul şi consumul de alcool îi fac mai vulnerabili pe bărbaţi.

„Tabloul deceselor are legătură cu calitatea vieţii, în general. Având o viaţă socială şi profesională activă, bărbaţii sunt mai predispuşi la stres şi la emoţii negative. Bărbaţii sunt mai neglijenți la capitolul, grijă pentru sănătate, pe când femeile se informează şi acordă mai multă atenţie sănătăţii proprii”, a declarat Zinaida Gribincea, student doctorand în sociologie.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, până în prezent, în Republica Moldova aproape 44 de mii de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar bilanţul deceselor a depăşit 1 140.


Preluat de la: Publika.md