Susţinători PSRM au ieşit la PROTEST: CC nu ai dreptate

Partidul Socialiştilor şi-a scos în stradă susţinătorii care au protestat împotriva deciziei Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională legea care oferea statut special limbii ruse în Republica Moldova. Într-un comunicat de presă, PSRM menţionează că protestatarii s-au declarat indignaţi de decizia Curţii pe care o califică drept una politică. Oamenii care au ieşit în stradă au cerut o lege care să pună la egalitate limba rusă cu limba română.

La Bălţi zeci de persoane au participat la un marş de protest cu pancarde şi lozinci. Aceştia au scandat „CC nu ai dreptate” şi „Moldova este patria mea. Rusa – limba mea”.

Mitinguri de protest au fost organizate şi în oraşele Ceadîr-Lunga, Basarabeasca, Anenii Noi, Ocnița şi Briceni. Potrivit Partidului Socialiştilor, participanții au solicitat autorităţilor să dea dovadă de mai multă grijă şi să respecte drepturile minorităților naționale.

Socialiştii declară că vor organiza acţiuni similare şi în alte localităţi din ţară.

Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votata de către deputații PSRM – Șor la ședința Parlamentului din 16 decembrie 2020. Legea prevedea printre altele ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Înalta Curte a declarat neconstituţională Legea privind funcționarea limbilor în data de 21 ianuarie.

Citeşte şi: CC a declarat neconstituţională legea privind statutul special al limbii ruse


Preluat de la: Publika.md