Suma CUTREMURĂTOARE a pagubelor înregistrate în Turcia: Guvernul de la Ankara pregătește un program de reconstrucție

Cel mai grav cutremur care a lovit Turcia în ultimii aproape 100 de ani a lăsat în urmă pagube colosale. Suma dezastrului natural ar putea ajunge până la 84,1 miliarde de dolari. Despre asta a declarat o asociație patronală turcă, în timp ce un oficial guvernamental a estimat această cifră la peste 50 de miliarde de dolari. 

Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor a precizat că principalele costuri vor fi reconstrucția locuințelor, a infrastructurii, precum și satisfacerea nevoilor de adăpost pe termen scurt, mediu și lung ale sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost. 

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că statul va finaliza reconstrucția locuințelor în decurs de un an și că guvernul pregătește un program pentru a pune țara din nou în picioare.

Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii afectate de cutremur, ceea ce reprezintă 15% din populația Turciei, care produce aproape 10% din PIB.

Economiștii și oficialii turci au estimat că seismul va avea un impact negativ şi asupra creșterea economică, cu până la două puncte procentuale în acest an. Asta deşi, iniţial, guvernul a prognozat o creștere de 5% în 2022 și estimase o creștere de 5,5% în 2023 înainte de cutremur.

Turcia urmează să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în această vară, cea mai mare provocare pentru Erdogan în cele două decenii de când se află la putere.


Preluat de la: Publika.md