Moldova rămâne fără oameni. Populaţia unor oraşe, raioane s-a înjumătăţit, iar la sate urlă câinii

Moldova rămâne fără oameni şi este cea mai afectată din Europa la capitolul scăderii populaţiei. Potrivit specialiştilor, numărul populaţiei se micşorează alarmant de la un an la altul. În căutarea unei vieţi mai bune, moldovenii, majoritatea tineri, aleg calea străinătăţii, iar satele, dar şi oraşele ţării rămân tot mai pustii. Cel mai afectat raion de fenomenul migraţiei este Nisporeni. Specialiştii afirmă că în 25 de ani peste 50 de procente din populaţia raionului a plecat. Autorităţile locale afirmă că au încercat să stopeze fenomenul dramatic prin dezvoltarea  oraşului şi a satelor, dar se pare că nimic nu îi mai poate convinge pe moldoveni să se oprească acasă. 

Potrivit experţilor, în 25 de ani numărul cetăţenilor s-a redus cu peste un milion de oameni, astfel, în ţară mai sunt 2,6 milioane de locuitori. Cel mai afectat raion de migraţia populaţiei este Nisporeni. Dacă în anul 1997 aici locuiau peste 80 de mii de oameni, acum au rămas mai puţin de 40 de mii de locuitori. Locuitorii oraşului îşi amintesc cu nostalgie de vremurile când oraşul era plin de oameni şi spun că tinerii au plecat din cauza sărăciei. 

Primarul oraşului Nisporeni, Grigore Robu spune că potrivit datelor din anul 2015 în oraş mai sunt 12 mii de locuitori. Chiar dacă autorităţile locale încearcă să prevină fenomenul, se pare că nimic nu îi mai poate opri pe moldoveni acasă. 

„Numărul populaţiei scade, oricât nu am întreprinde măsuri, administraţia publică locală, agenţii economici, acest număr nicidecum nu se opreşte şi se duce în minus. La nivel central, la nivel de ţară, totul este legat de politici, de a atrage oamenii de peste hotare înapoi acasă. Cu părere de rău, noi, cei din regiune nu simţim cumva că ar fi o tendinţă ca cei de peste hotare să vină, să se întoarcă acasă. Se depopulează centrele raionale, cât şi satele „, ne-a declarat primarul oraşului Nisporeni, Grigore Robu. 

Potrivit primarului, unii cetăţeni au ales să meargă în Capitală pentru a-şi găsi un loc de muncă. Majoritatea, însă, au plecat în alte ţări europene. 

„Pleacă din motiv că fie nu au salarii bune acasă, fie nu îşi doresc să se dezvolte aici. Astăzi vedem că pleacă pur şi simplu şi asta este cel mai îngrijorător. Salariile care sunt azi atât în domeniul privat, cât şi în domeniul public demult nu mai acoperă cheltuielile”, a mai spus edilul din Nisporeni. 

Situaţia este şi mai gravă în sate. În ultimii douăzeci de ani numărul locuitorilor din satul Cioreşti, Nisporeni s-a micşorat în jumătate, astfel, dacă în 2003 aici erau peste cinci mii de locuitori, acum cifra abia ajunge la 2500 de oameni.

Locuitorii afirmă că satul a rămas tot mai pustiu după ce tinerii au plecat rând pe rând. Lidia Dima spune că feciorul ei are 44 de ani şi a emigrat cu 20 de ani în urmă în Cehia. Femeia povesteşte că bărbatul nu mai are de gând să se întoarcă vreodată acasă pentru că s-a stabilit acolo. 

La rândul lui, Primarul satului Cioreşti, Valeriu Guţu spune că de-a lungul timpului s-a implicat în diferite proiecte şi au fost investiţi peste o sută de milioane de lei pentru dezvoltarea localităţii. Chiar dacă progresele se văd, oamenii oricum pleacă.

„Degeaba ne străduim să facem investiţii dacă nu avem pentru cine şi pentru ce. O bună parte din tineri nu mai sunt în ţară, sunt plecaţi şi nu de acum, dar de mulţi ani. Satul Cioreşti nu este o abatere, se încadrează în tendinţa care este în ţară. Se nasc mai puţini copii decât oamenii care au decedat. Am încercat şi am implementat mai multe proiecte pentru ca să readucem migranţii, băştinaşii noştri, dar cred că unii dintre ei nu se vor mai întoarce niciodată, şi-au găsit o a doua patrie acolo peste hotare”, a afirmat primarul satului Cioreşti, raionul Nisporeni. 

Iar vicepreşedintele raionului Nisporeni, Sergiu Sococol, afirmă că situaţia se complică de la an la an, iar cauza este nivelul de viaţă nesatisfăcător din ţară. 

Potrivit datelor, în topul raioanelor afectate de scăderea migraţiei populaţie sunt şi Donduşeni, unde populația a scăzut cu 49,3 la sută, de la 65 de mii la 33 de mii locuitori, iar pe locul trei este Basarabeasca cu 46,9 la sută reducere, de la 31.600 mii de locuitori la 16,800.

 


Preluat de la: Publika.md