SUA a adoptat un proiect de lege destinat să incrimineze în afara frontierelor orice responsabil al sistemului de dopaj care afectează interesele sportivilor americani

Autoritățile din Statele Unite ale Americii își apără sportivii! Senatul a adoptat proiectul de lege destinat să incrimineze în afara frontierelor orice responsabil al sistemului de dopaj care afectează interesele sportivilor americani.

Această lege va permite justiţiei din Statele Unite să ancheteze şi să aplice pedepse cu închisoarea ce pot ajunge până la zece ani, precum şi amenzi ce se pot ridica la 1 milion de dolari. Conform prevederilor, pot fi sancționate persoane, indiferent de naţionalitate, implicate într-un sistem internaţional de dopaj.

„Rodcenkov Act”, după numele fostului director al laboratorului antidoping de la Moscova, care se află la originea dezvăluirilor legate de dopajul organizat în Rusia, a fost validat într-o primă fază de Camera Reprezentanţilor în octombrie 2019.

Adoptată de Senat, această lege mai aşteaptă semnătura preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump pentru a intra în vigoare.

În decembrie 2019, Agenţia Mondială de Antidoping a suspendat Agenţia Rusă Antidoping pentru patru ani, deoarece laboratorul de la Moscova a manipulat unele fişiere până la predarea lor către anchetatori. Rusia a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Exilat acum în Statele Unite, Rodcenkov a devenit cunoscut de marele public în 2016, când a dezvăluit că Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au fost scena unor înşelăciuni sistematice în favoarea ruşilor, care au încheiat pe primul loc în clasamentul pe medalii.


Preluat de la: Publika.md