STUDIU. Tulpina COVID-19 care a acaparat Europa și America, mai contagioasă decât cea din epicentru

 

Cercetătorii au identificat o nouă tulpină a coronavirusului care a devenit dominantă la nivel mondial şi pare a fi mai contagioasă decât versiunile care s-au răspândit în primele zile ale pandemiei COVID-19, potrivit unui nou studiu realizat de Laboratorul Naţional Los Alamos.

Noua tulpină a apărut în februarie în Europa, a migrat rapid pe Coasta de Est a Statelor Unite şi a devenit tulpina dominantă în întreaga lume încă de la jumătatea lunii martie, susţin cercetătorii, potrivit studiului citat de LA Times.

Această tulpină are capacitatea de a-i face pe cei infectaţi mai vulnerabili la o a doua infectare, se arată în studiu.

Nu se știe de unde provine tulpina analizată
Nu este clar locul în care a apărut noua tulpină, dar datele arată că a infectat rapid mult mai multe persoane decât tulpinile din Wuhan, China, iar în câteva săptămâni a devenit tulpina predominantă în mai multe ţări.

Autorii studiului susțin că această mutație a noii tulpini faţă de predecesoarele sale arată că este mult mai infecţioasă, dar nu se ştie exact de ce.

Autorii studiului au analizat peste 6.000 de secvenţe de coronavirus din întreaga lume.

Echipa Los Alamos, asistată de oamenii de ştiinţă de la Duke University şi Universitatea Sheffield din Anglia, a identificat 14 mutaţii. Aceste mutaţii au apărut între cele aproape 30.000 de perechi de baze de ARN despre care alţi oameni de ştiinţă spun că alcătuiesc genomul coronavirusului.

Autorii raportului s-au concentrat pe o mutaţie numită D614G, care este responsabilă de schimbarea vârfurilor virusului.

„Datele sunt îngrijorătoare, întrucât vedem o formă mutantă a virusului care se dezvoltă foarte rapid, iar în luna martie a devenit forma pandemică dominantă”, a notat Bette Korber, unul dintre autorii studiului.

Noul coronavirus, cunoscut de oamenii de ştiinţă ca SARS-CoV-2, a infectat peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume şi a provocat peste 250.000 de decese de la descoperirea sa la sfârşitul anului trecut.

 


Preluat de la: Timpul.md