Studiu: Injecțiile cu botox în frunte afectează procesarea de către creier a emoțiilor altor persoane

Vrei o frunte fără riduri? Prețul pe care-l plătești ar putea fi pierderea capacității de a interpreta emoțiile. Cel puțin așa reiese dintr-un studiu publicat recent, care a evidențiat modul în care injecțiile cu botox pe frunte pot schimba modul în care mintea interpretează și procesează emoțiile persoanelor cu care interacționăm.

Când vedem expresia furioasă sau fericită a altei persoane, avem tendința de a o imita în mod inconștient contractând mușchii feței noastre. Această imitație inconștientă, numită ipoteza feedback-ului facial, servește pentru a trimite semnale creierului nostru pentru a-l ajuta să interpreteze emoțiile altor oameni, menționează alephnews.ro. 

Conform acestei ipoteze, există, așadar, o legătură între memoria mușchilor faciali și procesarea emoțiilor de către mintea noastră. 

Cercetătorii au analizat un grup mic de zece participante de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 33 și 40 de ani, supunându-le la injecții pentru a induce paralizia temporară a mușchiului glabelar (cel pe care îl folosim atunci când ne încruntăm) și apoi și-au măsurat activitatea creierului în timp ce li s-au arătat imagini cu fețe care arătau diferite emoții.

Activitatea amigdalei, centrul creierului nostru responsabil de emoții, se schimbase după injecțiile cu botox; girusul fusiform, o zonă a cortexului temporal inferior care ajută la recunoașterea obiectelor și a fețelor, a fost, de asemenea, afectat atunci când participanții au văzut fețe fericite. Toate acestea s-au datorat faptului că Botox-ul le-a paralizat mișcările musculare, împiedicându-i să se încrunte și afectând procesarea emoțiilor de către creier.


Preluat de la: Publika.md