Strategia Israelului pentru a obține un stoc important de vaccinuri împotriva COVID-19

Strategia Israelului pentru a obține doze suplimentare vaccin COVID-19 a fost furnizarea datelor către companiile producătoare. Astfel, Iraelul a obţinut un stoc important de vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus de la gigantul farmaceutic Pfizer în schimbul partajării rapide a datelor medicale aferente efectelor generate de imunizarea populaţiei sale.

Acordul vizează măsurarea şi analizarea datelor epidemiologice asociate administrării vaccinului. Experții estimează că într-o lună sau şase săptămâni, Israelul poate să ofere grupului Pfizer date despre milioane de persoane, crie AFP.

Campania de vaccinare în Israe a permis deja administrarea primei doze – din cele două necesare – cu vaccinul Pfizer-BioNTech unui număr de peste 2 milioane de persoane din populaţia de 9 milioane de locuitori din Israel, într-o perioadă în care multe ţări occidentale întâmpină dificultăţi în a obţine cantităţi suficiente de doze.
Guvernul israelian a comandat în total 14 milioane de doze – care pot să imunizeze 7 milioane de persoane – de la alianţa Pfizer-BioNTech şi de la compania Moderna. Şi, mai ales, Israelul a primit deja livrări constând în mai multe milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Peste 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în toată lumea până la data de 17 ianuarie, conform datelor disponibile pe platforma Our World în Data. Cele mai multe doze au fost inoculate până acum în Statele Unite ale Americii, China, Regatul Unit și Israel, unde milioane de persoane au primit deja vaccinul anti-COVID-19.


Preluat de la: Publika.md