Peste 40 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, administrate la nivel mondial

Peste 40 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel mondial, în cadrul unei veritabile curse de imunizare a populaţiilor naţionale, condusă în prezent de Israel, potrivit unei numărători realizate de AFP, transmite agerpres.ro.

Israel, pe primul loc

Până luni, cel puţin 60 de ţări şi teritorii, care grupează 61% din populaţia mondială, au demarat campanii naţionale de vaccinare. Însă 11 ţări concentrează 90% din dozele injectate deocamdată la nivel global.

Luni, la ora 10:30 GMT, cel puţin 40.062.825 de doze au fost administrate, potrivit datelor grupate de AFP pe baza informaţiilor transmise de surse oficiale. Această cifră este fără îndoială subestimată, întrucât mai multe ţări cu populaţii foarte mari, precum China, Statele Unite şi Federaţia Rusă, nu şi-au actualizat datele de inoculare în ultimele zile.

Israel este, de departe, cea mai avansată ţară din acest punct de vedere, în raport cu populaţia sa: 2,43 milioane de doze au fost administrate unui număr de 2,12 milioane de persoane (24,5% din populaţia naţională). Aproximativ 3,6% dintre israelieni au primit deja ambele doze necesare pentru a asigura o protecţie optimă împotriva virusului SARS-CoV-2.

5 milioane de doze administrate în Uniunea Europeană

Prin prisma volumelor, Statele Unite se află pe primul loc în lume, cu 12,2 de milioane de doze administrate unui număr de 10,6 milioane de persoane (3,2% din populaţie), devansând China (peste 10 milioane de doze).

În Europa, Marea Britanie a înregistrat un anumit avans, întrucât a fost prima ţară care a demarat vaccinările, la începutul lunii decembrie. Regatul Unit a administrat deja 4,31 de milioane de doze unui număr de 3,8 milioane de persoane (5,7% din populaţia sa).

Urmează două ţări membre în Uniunea Europeană: Italia (1,15 milioane de doze) şi Germania (1,05 milioane de doze). În total, statele membre ale Uniunii Europene au administrat peste 5 milioane de doze pentru aproximativ 1,2% din populaţia UE. În raport cu populaţiile naţionale, Danemarca se află pe primul loc (2,9%) în clasamentul celor 27 de ţări din UE.

Şapte vaccinuri sunt utilizate

În prezent, şapte vaccinuri sunt utilizate la nivel mondial. Toate impun utilizarea a două doze pentru a se asigura o eficienţă deplină.

Cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech (alianţă americano-germană) şi de Moderna (companie americană) sunt dominante în America de Nord, Europa, Israel şi ţările din regiunea Golfului Persic.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford (produs britanic) este folosit majoritar în Marea Britanie şi în India. India foloseşte şi un vaccin dezvoltat pe plan local de compania Bharat Biotech.

Vaccinul Sputnik V, produs de Institutul Gamaleia din Moscova, este administrat în Rusia, dar şi în Argentina, Belarus şi Serbia.

În ceea ce priveşte vaccinurile chinezeşti, în afara Chinei, cel dezvoltat de Sinopharm este administrat în Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Seychelles şi Iordania, iar cel produs de Sinovac este folosit în Indonezia, Brazilia şi Turcia. 


Preluat de la: Publika.md