Spitalul ‘Obregia’ revine la normal după atacul informatic, angajații introduc manual datele colectate

Activitatea Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Alexandru Obregia” din Bucureşti, unitate sanitară afectată de atacul informatic care a avut ca ţintă mai multe spitale din România, reintră în normal. Directorul medical al unităţii medicale, Eduard Moţoescu, afirmă că afectaţi au fost nu doar medicii şi pacienţii, ci şi personalul TESA din spital.
”În momentul de faţă lucrurile au intrat în normalitate, sistemul şi-a revenit ieri (marţi – n.r.), au trebuit făcute nişte corecţii în sistem de către noi (…). A trebuit să repunem manual în sistem unele date, ca şi cum nu ar fi fost această pană. A fost o zi plină astăzi, a registratorilor, a personalului din farmacie, din laborator, care au trecut de pe foile scrise olograf în sistem, dar se pare că am reintrat în sistem şi de mâine vom fi într-o zodie a normalului”, a declarat Eduard Moţoescu, la Medika Tv, potrivit news.ro. Medicul a spus că nu a fost ”o panică” atunci când s-a constatat că în spital nu funcţionează sistemele informatice, dar a fost un moment dificil. ”Ni s-a spus despre ce este vorba, am aşteptat instrucţiunile celor de la sistemul informatic”, a explicat Moţoescu.

El a precizat că nu doar medicii şi pacienţii, ci şi angajaţii de la TESA au fost afectaţi de atacul cibernetic DIICOT a anunţat că face cercetări in rem pentru acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice în cazul atacului cibernetic care a afectat, luni, activitatea mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară. Cercetările au fost declanşate în urma sesizării a două societăţi comerciale care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice.


Preluat de la: Timpul.md