Igor Dodon, pentru presa de la Moscova: „Dialogul cu Rusia ne va permite să rezolvăm multe probleme, să eliminăm criza energetică și să reducem prețul gazului”

„Relația dintre Federația Rusă și Republica Moldova este tensionată în ultimii ani, drept urmare a politicii promovate de actuala guvernare de la Chișinău, care inițial a promis că va menține relații de prietenie cu toată lumea, dar de fapt promovează o politică foarte dură, anti-rusească.

Comisia Interguvernamentală pentru Cooperare Economică și Socială dintre țările noastre nu s-a întrunit din anul 2020, chiar dacă această platformă este necesară pentru rezolvarea problemelor economice și sociale. De exemplu, la momentul actual nu putem exporta în Federația Rusă vin, fructe și legume. Migranții noștri se confruntă cu probleme, iar politica anti-rusească promovată de Maia Sandu are un impact negativ asupra cetățenilor”, a declarat Igor Dodon. 

„Una dintre problemele care îi îngrijorează pe moldoveni cel mai mult este de a nu fi atrași într-un război. Cu părere de rău, Moldova s-a alăturat sancțiunilor antirusești, iar teritoriul său este folosit pentru tranzitul ajutoarelor umanitare către armata ucraineană. Avioane militare au aterizat la Chișinău și Mărculești.

O țară neutră nu ar trebui să participe la exercițiile NATO, cu atât mai puțin să invite soldați NATO pe teritoriul său. Cu toate acestea, soldații americani au efectuat exerciții de antrenament pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus liderul socialiștilor.

Fostul șef de stat a criticat dur acțiunile actualei guvernări și a calificat situația din țară drept un dezastru. Potrivit lui, în pofida situației economice precare, bugetul alocat pentru Apărare a crescut considerabil. Dodon a venit, în acest sens, cu exemplul construcției bazei militare de la Băcioi.

„Trebuie să revenim urgent la dialogul strategic cu Rusia. Aceasta este poziția oficială a Partidului Socialiștilor pe care îl conduc. Noi nu suntem o formațiune pro-rusă, nici pro-europeană, noi suntem pro-Moldova, un partid național. Este în interesul nostru să reluăm dialogul strategic cu Federația Rusă”, a adăugat Dodon.


Preluat de la: Unimedia.info