Socialiștii cer CC suspendarea decretului lui Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcţia de premier

Deputaţii PSRM vor depune o sesizare la Curtea Constituţională, astfel ca Curtea să exercite controlul constituţionalităţii decretului preşedintelui ţării privind desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier. Anunţul a fost făcut de către deputatul socialist Vasile Bolea, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Este incontestabil rolul co-decident al președintelui în procesul desemnării unui candidat la funcția de premier. Noi considerăm că președintele a încălcat prevederile Constituției, a încălcat hotărârile Curţii Constituţionale și a ieșit totalmente din câmpul constituțional, încălcând și jurământul, pe care l-a dat la investitură”, a menţionat Vasile Bolea.

Totodată, socialiștii solicită ca Înalta Curte să suspende decretul semnat de Sandu până la pronunțarea deciziei. 

PUBLIKA.MD aminteşte că Natalia Gavriliţa, care a obţinut zero voturi din partea deputaţilor, a fost înaintată a doua oară pentru funcţia de prim-ministru. Astfel, preşedintele Maia Sandu a refuzat să desemneze candidatura propusă de majoritatea parlamentară formată din PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”. Sandu şi-a argumentat decizia prin faptul că există dubii în privinţa celor 54 de deputaţi care au semnat pentru Mariana Durleşteanu, insinuând că unii dintre aceştia ar fi fost forţaţi să o susţină, iar alţii ar fi implicaţi în acte de corupţie.


Preluat de la: Publika.md