Socialiştii au întrebat Înalta Curte care este termenul limită în care Maia Sandu poate desemna un premier şi ce riscă în caz de refuz

Deputații PSRM au depus marți o sesizare la Curtea Constituțională în care le solicită magistraților să spună expres care este termenul limită în care şeful statului urmează să facă prima desemnare a candidaturii la funcția de prim-ministru şi ce riscă preşedintele ţării dacă refuză să înainteze o persoană în funcţia de premier.

Într-un briefing de presă, socialistul Vasile Bolea a informat că deputaţii PSRM au mai întrebat magistraţii dacă constituie temei de dizolvare a Parlamentuilui imposibilitatea de desemnare a premierului timp de trei luni, drept rezultat al refuzului preşedintelui de a desemna un premier.

„Vedem că preşedintele ţării, care trebuie să aibă o poziţie pro-activă şi să fie un mediator, dar nu o persoană care să facă jocul politic al unui partid, membrul căreia era până nu demult. În aceste condiţii, vrem ca Curtea Constituţională, în primul rând pentru societate, pentru cei care încearcă să manipuleze cu buchia şi spiritul Constituţiei, să dea nişte răspunsuri clare, iar după aceasta preşedintele ţării să acţioneze în conformitate cu hotărârile CC şi prevederile Constituţiei, a declarat Vasile Bolea. 

În acelaşi timp, Bolea a reiterat faptul că socialiştii pledează pentru dizolvarea Parlamentului, iar singura soluţie constituţională este prin neinvestirea de două ori a guvernului.

La rândul său, deputatul PAS Sergiu Litvinenco i-a acuzat pe socialişti de amnezie, aminind că în 2015, PSRM a folosit aceleaşi teze: preşedintele țării este obligat să înainteze candidatul la funcția de premier într-un anumit termen, altfel şeful statului ar uzurpa puterea în stat. Potrivit lui Litvinenco, atunci, PSRM a solicitat Înaltei Curţi să răspundă la aceleaşi întrebări, iar Curtea Constituţională „i-a trimis la plimbare”.

Mai mult, deputatul PAS menţionează că, între 9 martie 2019 și 8 iunie 2019, fiind Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon nu a înaintat niciun candidat la funcția de prim-ministru, timp de aproape trei luni.

 

 

 


Preluat de la: Publika.md