Semne sigure că ați avut deja COVID-19

Există probabil o mulțime de oameni care au avut deja coronavirus și nici măcar nu știu. Din păcate, chiar și acei oameni care intră în această din urmă categorie nu sunt imuni la ceea ce experții se referă la COVID lung (Long COVID) sau „simptomele târzii”, un set prelungit de simptome legate de o infecție inițială.

Shirin Peters, MD, fondator al clinicii medicale Bethany din New York, este de părere că dacă ați experimentat vreunul dintre simptomele pe care urmează să le citiți,  începând cu luna martie 2020, ați fi putut avea deja COVID, scrie eatthis.com, citează doctorulzilei.ro.

Iată câteva semne sigure că ați avut deja COVID-19, pentru a vă asigura sănătatea voastră și sănătatea altora.

1. Semne sigure că ați avut deja COVID. Ai dificultăți de respirație persistente

Mulți oameni infectați cu COVID-19 au dificultăți de respirație ca simptom inițial. Cu toate acestea, poate persista și mai multe luni după aceea.

„Acest simptom se aseamănă cu senzația că nu poți inspira sau expira cu lejeritate, ca de obicei”,  explică dr. Shirin Peters.

2. Ai o pierdere a anumitor simțuri

Aveți probleme cu mirosul lucrurilor sau cu gustul mâncării? Pierderea simțului gustului sau a mirosului sunt cele mai comune simptome pe care mulți pacienți le raportează ca simptome inițiale. Cu toate acestea, ele pot persista și câteva luni.

„Mulți oameni se plâng că au o poftă scăzută de mâncare”, a spus dr. Peters.

3. Ai oboseală extremă

Epuizarea este un semn comun că organismul tău se luptă cu o infecție. Cu toate acestea, oboseala extremă este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente semne că prezinți simptome târzii de COVID-19. Deci, cum vă puteți da seama dacă trebuie să vă faceți griji cu privire la oboseala excesivă?

„În momentul în care te simți obosit după 8 ore de somn este un semn că ai o problemă de sănătate”, subliniază dr. Shirin Peters.

4. Semne sigure că ați avut deja COVID. CDC enumeră mai multe efecte pe termen lung ale COVID-19

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) susține că cele mai frecvent raportate simptome pe termen lung includ:

Alte simptome raportate pe termen lung includ:

COVID-19 fără să vă daţi seama. Ce rămâne de făcut

Semnele de mai sus ar putea fi un indiciu al faptului că aţi avut deja COVID-19. Cu toate acestea, simptomele de mai sus pot fi și de alte boli.

Cu siguranță, o tuse persistentă și oboseala sunt bine cunoscute ca fiind o consecință a gripei.

Un test pozitiv pentru COVID-19 v-ar demonstra cu siguranță dacă aveți coronavirus, în momentul în care sunteți bolnav.

Este bine să rețineți că, şi dacă aţi avut deja COVID-19, asta nu înseamnă că nu vă veți putea reinfecta.


Preluat de la: Publika.md