Șeful NATO, prima reacție după ce Rusia a anexat patru teritorii ucrainene. „Interesul nostru să ne asigurăm că Putin nu câștigă”

Cerem președintelui Putin să oprească acest război. El l-a început și are responsabilitatea să înceteze războiul.

Dacă Rusia oprește luptele, va fi pace. Dacă Zelenski și ucrainenii încetează lupta, atunci Ucraina nu va mai exista ca națiune independentă.

Nu vorbim despre două forțe egale. Avem un agresor – Rusia – și avem o țară care este victima agresiunii. Acesta este motivul pentru care sprijinim în mod clar Ucraina și condamnăm anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene.

Ce putem vedea în ultimele zile este cea mai serioasă escaladare a acestui conflict, de la invazia din 24 februarie. Avem o combinație de mobilizare în Rusia împreună o retorică nucleară periculoasă, iar astăzi încercarea de anexare ilegală a unei părți din Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.

„Toate acestea sunt o escaladare periculoasă a războiului încă de la început.

Președintele Putin încearcă să ne descurajeze să sprijinim Ucraina. Mesajul NATO este că vom continua să sprijinim Ucraina, vom trimite mai mult sprijin și am vorbit cu liderii în ultimele zile. Toți avem același mesaj. Trebuie să rămânem uniți și să sprijinim Ucraina.

Este în interesul Ucrainei să-i ajutăm să se apere, dar este și interesul nostru să ne asigurăm că Putin nu câștigă.

Dacă el câștigă, mesajul este că puteri ca Rusia pot folosi forța pentru a-și îndeplini obiectivele, iar lumea o să devină un loc mai periculos”, a mai spus Stoltenberg.

„Ucraina are dreptul să recâștige teritoriile ucrainene care sunt ocupate acum de forțele ruse, de aceea îi spriijim ca să se poată apăra și să elibereze teritoriile.

Anexarea ilegală sau tentativa de a anexare a teritoriilor ucrainene nu schimbă cu nimic acest lucru.

Dacă acceptăm că anexarea de către Rusia și amenințările nucleare ne împiedică să sprijinim Ucraina, atunci acceptăm șantajul nuclear, acceptăm că prin amenințarea utilizării de arme nucleare, forțele autoritare pot obține ceea ce vor, să preia controlul țării vecine, Ucraina, și de a ne împiedica să îi ajutăm. Este un drept consacrat în carta ONU.

Retorica lui Putin este periculoasă. NATO este vigilent. Monitorizăm ceea ce face Rusia îndeaproape.

Rusia trebuie să înțeleagă că războiul nuclear un poate fi niciodată câștigat și va avea consecințe importante pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare și este un mesaj foarte clar transmis Rusiei.

Vom continua să sprijinim Ucraina, în eforturile de a elibera chiar și mai multe teritorii”, a mai precizat secretarul general NATO.


Preluat de la: Publika.md