Secretarul general al NATO insistă ca aliaţii să respecte obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insistă ca aliaţii să-şi respecte obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării, în pofida problemelor economice generate de pandemia de COVID-19. NATO traversează o perioadă sensibilă după ce președintele american Donald Trump a ordonat retragerea a aproximativ 9.500 de militari americani staționați în Germania, transmite digi24.ro.

„Văd scăderea economică din statele membre şi ştiu că este nevoie de creşterea cheltuielilor în numeroase sectoare pentru a contracara această scădere”, a declarat Jens Stoltenberg în comentarii publicate miercuri de cotidianul Die Welt, potrivit Agerpres.

Dar ameninţările şi provocările de securitate care existau dinainte de criză nu s-au diminuat în timpul pandemiei, a subliniat secretarul general al NATO.

„Rusia continuă să-şi modernizeze forţele militare, echilibrul global al puterilor se modifică dată fiind ascensiunea Chinei, iar organizaţia teroristă Stat Islamic încearcă din nou să câştige teren în Siria şi Irak”, a spus Stoltenberg.

Statele membre ale NATO au convenit asupra unui obiectiv comun de a creşte bugetul apărării la 2% din PIB până în 2024, aminteşte dpa.

Germania şi-a majorat semnificativ cheltuielile cu apărarea în ultimii ani, dar acestea s-au situat în 2019 la numai 1,38% din PIB, iar preşedintele american Donald Trump a criticat în mod repetat guvernul german, acuzându-l că nu investeşte suficient în sectorul militar.

Pentru 2020, cheltuielile de apărare revizuite ca urmare a crizei economice ar urma să corespundă probabil unui procent de peste 1,5% din PIB, în Germania.

Comparativ, în 2019 SUA au cheltuit cu apărarea circa 730 miliarde de dolari, potrivit cifrelor NATO, corespunzând unei cote de 3,4% din PIB.

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, conform declarațiilor, făcute sub protecția anonimatului, de către un înalt oficial american, informează Agerpres. Retragerea militarilor americani din regiune afectează unitatea NATO și este privită ca un semn de slăbiciune în fața atitudinii tot mai ostile a Moscovei, conform New York Times.

Retragerea parțială a militarilor americani din Germania reprezintă un „semnal foarte prost” pentru unitatea și coeziunea NATO dar ea nu ar trebui să afecteze capacitatea de mobilizare a Alianței în cazul unei agresiuni ipotetice a Rusiei îndreptate împotriva României, mai ales dacă „retragerea” din Germania este urmată de o „relocare” a unor unități americane în țara noastră. 


Preluat de la: Publika.md