Secretar de stat: Restricțiile la importul mijloacelor de transport ar putea fi anulate

„Astăzi avem interdicție pentru autobuze mai vechi de 10 ani. Avem situații când agenții economici din Moldova, care prestează servicii de transport pe rutele interurbane, nu au capacitatea de a-și procura autobuze până la 10 ani, care costă extrem de scump și este extrem de complicat să recuperezi aceste investiții. Avem situația extremă când pe rutele interurbane circulă autobuze cu vârsta de la 20 de ani în sus. Este imposibil sa înlocuim autobuzele vechi cu unele mai noi”. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, și reprezintă un argument cu privire la intenția autorităților de a elimina restricțiile la importul mijloacelor de transport, transmite IPN.

Potrivit oficialului, actuala conducere a țării consideră că nu trebuie să existe interdicții cu privire la importul unor bunuri, deoarece aceste limitări creează un făgaș de contrabandă.

„Interdicțiile generează situații când persoanele sunt stimulate să evite aceste interdicții, acest lucru se întâmplă și acest lucru se vede cu ochiul liber. Cel mai rău este faptul că în cazul dat nu se achită anumite taxe la buget. De aceea, noi ne propunem ca să fie anulate aceste prohibiții, dar concomitent cu aceasta anulare, urmează să prezentăm un sistem de taxare mult mai dur pentru mijloacele de transport, autoturismele, care au o vârstă mai înaintată”, a adăugat funcționarul de stat.

Oficialul susține că în prezent autoritățile lucrează la conceptualizarea acestui sistem, scopul fiind de a crea  un sistem de taxare european.

„Eu admit că taxa sau acciza care va fi încasată ar putea fi și mai mare decât valoarea automobilul care va fi importat. De aceea, aspectul ecologic despre care s-a discutat, el trebuie rezolvat nu prin interdicție, dar prin sistemul de taxare. Acest lucru se întâmplă în toate țările. Un sistem de taxare eficient, determină cum se comportă o persoană fizică”, a concluzionat Dorel Noroc.

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 prevede, de asemenea, majorarea accizelor la tutun, alcool, și produsele petroliere. Astfel, dacă în prezent un pachet de țigări costă 33,60 de lei, anul viitor ar urma să coste 36,80 de lei, iar până în 2023, valoarea unui pachet de țigări ar ajunge la 44,50 de lei.

 


Preluat de la: Publika.md