Se schimbă regula. Semnătura electronică NU e NEVOIE pentru a obţine informaţii publice

Se schimbă regula. Nu mai e nevoie de semnătura electronică sau de olografă la depunerea cererilor pentru acces la informaţii de interes public. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în primă lectură de către deputaţi. Autorii proiectului au concluzionat că legea actuală nu corespunde standardelor internaționale în materie de acces la documentele oficiale.

Astfel, noul act normativ introduce termenul de informații de interes public, care reprezintă toate informațiile înregistrate, indiferent de format – pe hârtie sau electronic.

De asemenea, se propune extinderea listei subiecților care constituie furnizori de informații. În plus, termenul-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor va fi micșorat, de la 15 zile lucrătoare la 15 zile calendaristice.

Pe de altă parte, accesul la informații de interes public ar putea fi limitat pentru a proteja unul dintre scopurile legitime ce țin de următoarele domenii: apărarea sau securitatea națională, siguranța sau ordinea publică, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, efectuarea urmăririi penale, datele cu caracter personal, secretul comercial, drepturile și proprietatea intelectuală, mediul înconjurător etc. Inițiativa legislativă mai prevede interzicerea limitării accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, sancțiunile disciplinare nestinse sau salariul.

Documentul urmează a fi examinat în lectura a doua în plenul Parlamentului.


Preluat de la: Publika.md