Sculptor cu mâini de aur. Sergiu Cojocaru, meşterul care transformă orice bucată de piatră într-o adevărată operă de artă

Orice bucată de piatră se transformă într-o adevărată operă de artă în mâinele sale. De peste două decenii, Sergiu Cojocaru din satul Cosăuţi, raionul Soroca, meştereşte sculpturi din piatră. Chiar dacă a creat mai multe lucrări, totuşi, cea mai aproape de suflet este monumentul lui Ștefan cel Mare, la care munceşte acum.

Sculptura domnitorului va fi gata în cel mult două săptâmâni şi va amplasată în curtea unei mănăstiri din raionul Teleneşti.

„În total va avea patru metri şi jumătate cu tot cu postament, adică postamentul nici nu e în lucru, nici nu e început”, a menţionat sculptorul, Sergiu Cojocaru.

Sergiu Cojocaru a învăţat arta sculptatului de la un meșter din localitate. El își amintește că începutul nu a fost ușor, dar l-au ajutat enorm lecţiile de geometrie şi desenul liniar de la şcoală.

„O lucrare ca să o faci trebuie întâi să o faci undeva pe hârtie ori în memorie, adică să o vezi cum ar arată ea, dar cel mai bine pe hârtie ca să vezi dimensiunile”, a spus sculptorul, Sergiu Cojocaru.

Bărbatul spune că în lista lucrărilor sale este un havuz din piatră, cumpărat de fostul președinte Vladimir Voronin, precum și o răstignire instalată în satul de baștină al unui alt fost şef de stat, Petru Lucinschi.

Sculpturile sunt singura sursă de venit a bărbatului de 46 de ani, care este tatăl a trei copii. Totuşi, el spune că au fost ani în care a avut probleme cu materia primă, de aceea a fost nevoit să plece peste hotare. Însă dorul de casă şi de meserie, nu l-a ţinut mult timp departe.

„Nu poţi să o schimbi, deja îţi ştii profesia, îţi place. În primul rând, îţi place, acesta este cel mai principal. Când lucrezi şi prinzi plăcere şi dacă îţi mai dă şi cineva bani deja e bine”, a afirmat sculptorul, Sergiu Cojocaru.

Prețul unei sculpturi realizate de Sergiu Cojocaru începe de la 5.000 de lei.


Preluat de la: Publika.md